Wykonanie

Przepis na
makaron z
łososiem,
twardym serem oraz
serem mozzarella Zapiekanka makaronowa. Jeżeli lubicie
makaron, a nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie – spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania wynosi ok 25 minut.Składniki:300 gram
makaronu penne (rurki) [gotujemy go al dente]150 g
wędzonego łososia [kroimy go na małe, podłużne kawałki)100 g tartego
sera [najlepiej twardego]kulka
mozzarelli[
mozzarellę kroimy w drobną kostkę]100 ml
kremowej śmietanki 30%
Przyprawy:
sól,
pieprz,
pieprz cayenne,
słodka papryka,
bazylia.Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z wytycznymi z opakowania – al dente, ok. 7 minut.Połowę odcedzonego
makaronu wykładamy do naczynia żaroodpornego.Posypujemy
makaron: ok. 1/3 łyżeczki
pieprzu cayenne i pół łyżeczki
słodkiej papryki.
Łososia pokrojonego w paski wykładamy na
makaron.Posypujemy
łososia pieprzem.Przykrywamy go drugą połową
makaronu.W miseczce mieszamy ze sobą
sery oraz
śmietanę. Przyprawiamy delikatnie
bazylią (najlepiej świeżymi listkami)
Serowo-
śmietanową masę wykładamy na
makaron i delikatnie ruszamy
makaronem, żeby część masy opadła na dolną warstwę
makaronu. Wierzch przyprawiamy odrobioną
słodkiej papryki.Wkładamy
makaron do piekarnika i bez przykrycia pieczemy ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.Wyciągamy na chwilę
makaron, mieszamy delikatnie całość oraz oprószamy niewielką ilością tartego,
twardego sera. Wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika, tak żeby
ser delikatnie się zarumienił.Smacznego!