Wykonanie
Zazwyczaj przygotowuję jedzenie dla innych i z myślą o innych. Jednak czasami zdarza mi się taki dzień jak dzisiaj, gdy chcę w samotności rozkoszować się jakimś pysznym, najlepiej wykwintnym daniem. Niestety zazwyczaj nie mam też wtedy ochoty na spędzanie całego dnia w kuchni. W takim momencie przygotowuję podpatrzone podczas podróży do Francji tosty z
gruszką i
roquefortem. Połączenie ich smaków przywodzi mi na myśl wiele wykwintnych dań, a gdy towarzyszy im kieliszek dobrego
wina musującego mam wrażenie jakbym była na cudownej, wykwintnej kolacji. Taki moment rozpieszczania samej siebie, bardzo dobrze wpływa na moje samopoczucie, szczególnie po długim i pracowitym tygodniu. Was również zachęcam do znalezienia takiej chwili dla siebie oraz przygotowania tej pysznej przekąski.

Składniki:- kromka
chleba- plasterek
szynki parmeńskiej lub innej z gatunku długo dojrzewających- kilka plasterków
gruszki- kilka plasterków
sera roquefort-
oliwa z oliwek-
orzeszki włoskieSposób przygotowania:1. Kromkę
chleba smarujemy
oliwą zmieszaną z posiekanymi
orzechami włoskimi. Następnie zapiekamy w piekarniku, aż
zrobi się złocista.2. Na tak przygotowanego tosta kładziemy
szynkę,
gruszkę oraz
ser roquefort.3. Kanapkę wkładamy na chwilę do piekarnika, tylko do momentu, aż
ser się roztopi (temp. 200 stopni). Najlepiej podawać z kieliszkiem
wina musującego.

P.s. Takie kanapki sprawdzą się idealnie jako przekąska na przyjęciach.