Wykonanie
Zupa
brokułowo-serowa ma delikatny
śmietankowo-warzywny smak. Trudno zorientować się, że jej głównym składnikiem jest nielubiany przez wiele dzieci -
brokuł. Warzywne zupy krem z dodatkiem
żółtego sera lub
serka topionego, to dobry pomysł na przemycenie warzyw do menu małych niejadków.Mój syn
jada szkolne obiady i stwierdził, że wiele dzieci nie lubi i nie je zup. Wyjątkiem była zupa podana z popcornem - jadły ją wszystkie dzieci;)Do zupy dodałam pyszny, domowy popcorn uprażony z niewielką ilością klarowanego
masła. Nie polecam gotowego popcornu kupionego w sklepie, jest mało chrupki, tłusty i bardzo słony.

Składniki:1
brokuł1
marchew4 płaskie łyżki tartego
sera grana padano lub 4 rożki
śmietankowego serka topionego1,5 litra
bulionu drobiowego (niezbyt słonego)2-3 łyżki
śmietanki do zupy (30%)popcornPrzygotowanie:Zagotować
bulion i dodać bardzo drobno pokrojoną
marchew . Z
brokuła odkroić łodygę, ja nie używam tej części
brokuła, ale można ją drobno pokroić i dodać do zupy. Pozostałą część
brokuła pokroić na małe różyczki i dodać do garnka.Zupę gotować do czasu, aż składniki będą miękkie.Następnie dodać tarty
ser i
śmietankę, gotować jeszcze kilka minut do rozpuszczenia
sera.Po przestudzeniu zmiksować zupę. Jeśli będzie potrzeba doprawić
solą.Popcorn - uprażyć
ziarna kukurydzy (suszone ziarna na popcorn) w garnku z dodatkiem klarowanego
masła lub
oleju rzepakowego.Smacznego