ßßß
1 kg ziemniakówmąka ziemniaczanasól do smakuew. 1 jajko*Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na kawałki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, przecisnąć przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki ułożyć w misce, powierzchnię wyrównać. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć. W powstałe miejsce wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej plus jedną łyżkę więcej. Dodać ponownie wyjęte ziemniaki. Masę posolić do smaku i wyrobić. Z masy formować jednakowej wielkości kulki (wielkości małej mandarynki), tocząc je w dłoniach. Za pomocą małego palca lub trzonka drewnianej łyżki zrobić w każdej wgłębienie. Kluski układać na desce wysypanej mąką ziemniaczaną.
Kluski wykładać na wrzącą osoloną wodę. Po włożeniu delikatnie zamieszać od dna łyżką, by się nie przykleiły. Gotować do wypłynięcia, miękkość sprawdzić na 1 sztuce - czas gotowania zależny od wielkości klusek.* można do masy dodać 1 jajko, choć Łabońska tego nie robi.