Wykonanie
Bułeczki pełnoziarniste są łatwe do zrobienia, zdrowe a przede wszystkim domowe.Przepis z głowy, bo często je przygotowuję jednak dzisiaj podaję dokładne składniki. Mam nadzieję że będą wam smakowały.

SKŁADNIKI : na 10 średnich bułeczek3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki razowej lub żytniej1/2 szklanki, gęstegp kwasu
chlebowego1/2 szklanki
otrąb pszennych1/2 szklanki
otrąb owsianych1/2 szklanki
płatków owsianych2 szklanki ciepłej
wody2 łyżeczki
soli40 g
drożdży100 g
ziarna słonecznikaPRZYGOTOWANIE :Suche składniki przesypujemy do miski,
drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki
wody, wlewamy do składników łącznie z kwasem i pozostałą
wodą.Wyrabiamy, ciasto jest dośc gęste, jeżeli będzie za luźne dosypujemy
mąki pszennej. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyroście, ponownie je zagniatamy i formujemy małe bułeczki,wychodzi ich około 10 -12 sztuk, jedna blaszka. Układamy na blaszce.Wierzch bułeczek smarujemy
oliwą lub rozmąconym
jajkiem oraz posypujemy
słonecznikiem,
bułki pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 -200 *C,przez około 30 minut. Kiedy
bułki się przyrumienią zmniejszamy temperaturę.Studzimy, chrupiące i pachnące są najsmaczniejsze. Rewelacyjne również na drugi i trzeci dzień.Smacznego.

