Wykonanie
Widziałem ostatnio w telewizorze, że jakaś gwiazdka próbuje przekonać ludzi, że
kawa mrożona to
kawa z mlekiem, co jest oczywistą bzdurą.
Kawa z mlekiem to co najwyżej sposób, aby nabawić się kamieni
kałowych, czyli odwodnionych, zbitych mas
kału, powodujących ciężkie zaparcia. Tak, tak moi
drodzy - oto czym jest
kawa z mlekiem.Prawdziwa mrożona
kawa składa się z:filiżanki
espressotłustych
lodów waniliowych z prawdziwą
waniliąbitej śmietany (ubitej ze słodkiej
śmietanki 36% z odrobinką
cukru pudru)Przyrządzenie takie
napoju przypomina nieco pracę na kutrze rybackim - trzeba się dwoić i troić, jedną ręką obsługiwać ekspres, drugą miksować
śmietanę a trzecią nakładać
lody.
Kawa musi być wrząca,
lody zamarznięte, a
śmietana gęsta i stabilna.
Bita śmietana to temat na osobny post, ale
powiem tylko że to, co sprzedają w sklepach to produkt bitośmietanowo-podobny. Ma się to nijak do prawdziwej
bitej śmietany, która jest gęsta i stabilna (powtarzam się? Może... to dlatego, że gęstość i stabilność, to dwie najważniejsze cechy prawdziwej, dobrej
bitej śmietany). Nie może być też za słodka, bo wtedy będzie mdła, a całość deseru i tak jest już piekielnie słodka. Pamiętacie z jakim fetyszyzmem podszedł Tarantino do
bitej śmietany w Bękartach Wojny? Taka ma być
bita śmietana!
Lody... nie mogą one to być pierwsze lepsze. Jak już napisałem - powinny
mieć prawdziwą
wanilię i być tłuste, przez co rozumiem, że nawet gdy są bardzo zmrożone, da się je nakładać łyżeczką, bo nie są twarde jak beton. Wysoka jakość
lodów to drugi po
bitej śmietanie, najważniejszy czynnik.No i
kawa. Robienie
kawy mrożonej z
kawy rozpuszczalnej przypomina trochę fortyfikowanie farmy przed atakiem zombie za pomocą
kisielu, papieru toaletowego i zbutwiałej dratwy - po prostu się nie da. W ogóle
kawa rozpuszczalna to zbrodnia przeciwko ludzkości (a podana z
mlekiem także przeciwko jelitom).
Kawa rozpuszczalna do pierwszy krok do
grobu - kamienie
kałowe, zaparcia, hemoroidy i śmierć. W takiej właśnie kolejności.Zatem wspomniana gwiazdka nie dożyje pewnie gwiazdki pijąc promowaną przez siebie
kawę mrożoną, choć znając życie, gdy tylko wyłączą kamery wypluwa
kawę do wiadra lub wręcz spazmatycznie wymiotuje próbując pozbyć się ohydnego smaku syntetycznej
kawy.A
kawa mrożona według mojego przepisu to gwarancja dużej potencji i długiego, zdrowego życia. Naturalne składniki i wyrazisty smak to coś, czego warty jest wysiłek niezbędny do przygotowania prawdziwej
kawy mrożonej.