Wykonanie
Dobra
oliwa z oliwek jest na wagę złota. Sprawdza się jako dodatek do niezliczonej ilości dań. Jest wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Jej właściwości doceniano już w starożytnym Rzymie i Grecji. Dziś szturmem zdobywa
serca miłośników kuchni, nie tylko w rejonie Morza Śródziemnomorskiego.Nie każda
oliwka nadaje się do produkcji
oliwy. Niektóre gatunki przeznaczone są wyłącznie do bezpośredniej konsumpcji. Inne trafiają do młyna
oliwnego.Jak zbierać?
Owoce zbiera się
między październikiem a grudniem. W tym celu na ziemi układa się specjalne siatki.
Oliwki zbiera się ręcznie i rzuca na ziemię. Siatka chroni ich zewnętrzną powłokę przed obiciem, które mogłoby niekorzystnie wpłynąć na smak oraz inne właściwości.
Potem owoce trafiają do młyna, gdzie kamienne koła gniotą je, wyciskając mętny, zielony płyn, który jeszcze na tym etapie mało przypomina końcowy produkt. Choć brzmi to zaskakująco, ale im bardziej mętna
oliwa, tym lepsze ma właściwości. Gotową
oliwę z oliwek najlepiej kupować bezpośrednio u producenta. Podróżując po Włoszech warto zaopatrywać się w
oliwę u rolników prowadzących gospodarstwa agroturystyczne. Trzeba za to wystrzegać się produktów sprzedawanych w supermarketach. To, że kupujemy
oliwę z oliwek we Włoszech, nie zawsze jest gwarancją wysokiej jakości. Za każdym razem należy sprawdzić datę produkcji. „Najmłodsza”
oliwa jest najlepsza.Różne smaki
oliwy z oliwek.Warto wiedzieć, że
oliwę z oliwek można smakować w podobny sposób, jak robi się to z
winem. IOC czyli The International
Olive Council (Międzynarodowa Rada ds.
Oliwek) ocenia wartość poszczególnych produktów przyznając im albo kolor zielony (ocena pozytywna) albo kolor czerwony (ocena negatywna). Specjaliści twierdzą, że jest to najbardziej obiektywny sposób oceniania – w końcu przymiotniki można interpretować różnie. W warunkach domowych można oczywiście samodzielnie przeprowadzić smakowanie
oliwy. W tym celu należy przelać do kieliszka łyżkę
oliwy i zamieszać, aby uwolnić aromat. Po sprawdzeniu zapachu, bierze się do ust odrobinę płynu i delektuje smakiem. Testując kilka rodzajów
oliwy pod rząd w przerwach powinno się zjeść kawałek kwaśnego
jabłka i wypłukać usta
wodą.Na co zwrócić uwagę próbując
oliwy z oliwek?Ocenia się tylko aromat i smak, a nie kolor, który w przypadku
oliwy nie ma znaczenia. Profesjonalni testerzy często smakują
oliwy przelanej do błękitnych kieliszków, aby nie sugerować się barwą. Z czasem nawet laik może „wypracować” swoje podniebienie na tyle, aby ocenić wartość danego produktu.Podróżując po Włoszech można nie tylko nauczyć się rozróżniać smaki różnych rodzajów
oliwy, ale także poznać historię tego niezwykłego płynu. Na terenie
kraju funkcjonują trzy specjalistyczne muzea – Museo dell’Olio d’oliva. W tego typu miejscach można nie tylko prześledzić historię i proces produkcji, ale także zrobić zakupy. Na terenie muzeów prężnie działają sklepy, gdzie nabyć można wszystko, co wiąże się z
oliwą z oliwek.
Oliwa z oliwek znajdzie zastosowanie w każdej kuchni. Mając pod ręką włoską
oliwę z oliwek możemy szybko przywołać smak
słonecznej Italii przygotowując bruschettę.
Pieczywo należy namoczyć w
oliwie, upiec, a następnie natrzeć
czosnkiem. Wystarczą trzy składniki, aby uchylić rąbka kulinarnego nieba.