Wykonanie
roślinny zamiennik
mleka krowiegoDziś mój wielki debiut. Moje pierwsze
mleko roślinne wykonane własnoręcznie. Jakaż byłam z siebie dumna, mimo że wykonanie jego nie jest żadną w zasadzie filozofią, ale jaka radość, jaka duma... :))Niewielkim kosztem miałam dziś
mleczko do kawki i do pancakesów
kokosowych. Teraz mam w planach przetestować różnego rodzaju
mleka roślinne i wybrać swoje ulubione do
kawki i innych dań i wypieków.

Składniki:1 szklanka
wiórków kokosowych (bez siarczanów, najlepiej bio)2 szklanki gorącej
wody filtrowanej

Wykonanie:Odmierzamy szklankę wiórków lub większą ilość w proporcjach 1:2. Wsypujemy do miski/garnka. Zagotowujemy
wodę lub podgrzewamy mineralną żeby była gorąca. Zalewamy wiórki
wodą i odstawiamy na pół godz pod przykryciem. Całość miksujemy w blenderze/mikserze/termomixie lub innym miksującym cudeńku. Odcedzamy i odciskamy przez gazę. Reszty nie wyrzucamy. Można użyć do
ciastek lub wysuszyć i zmielić na
mąkę kokosowa, która swoją
drogą jest potwornie
droga.
Mleko kokosowe super nadaje się do naleśników, pancakesów,
lodów, jako dodatek do
kawy, do
musli i wiele wiele innych.Polecam:)