Wykonanie
Składniki1 kg
truskawek4
banany2 łyżki
cukruTruskawki dokładnie umyć, osuszyć i usunąć szypułki.
Owoce pokroić na ćwiartki. Wszystkie wrzucić do garnka z grubym dnem.
Banany obrać ze skórki i pokroić na plastry. Dodać do
truskawek. Do całości wsypać
cukier – u mnie były to dwie łyżki, żeby
owoce szybko puściły
soki, ale jak ktoś lubi bardziej słodkie drzemy, to można dodać nawet pół szklanki.Ustawić średni ogień pod garnkiem i gotować, co chwilę mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Gotowy
dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcić. Dla pewności, zwłaszcza jeśli
dżem chcemy zjeść dopiero po dłuższym czasie, można słoiki pasteryzować. (więcej o pasteryzacji czytaj tutaj).