ßßß Cookit - przepis na DŻEM truskawkowy z bananem

DŻEM truskawkowy z bananem

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki
1 kg truskawek
4 banany
2 łyżki cukru
Truskawki dokładnie umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Owoce pokroić na ćwiartki. Wszystkie wrzucić do garnka z grubym dnem. Banany obrać ze skórki i pokroić na plastry. Dodać do truskawek. Do całości wsypać cukier – u mnie były to dwie łyżki, żeby owoce szybko puściły soki, ale jak ktoś lubi bardziej słodkie drzemy, to można dodać nawet pół szklanki.
Ustawić średni ogień pod garnkiem i gotować, co chwilę mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcić. Dla pewności, zwłaszcza jeśli dżem chcemy zjeść dopiero po dłuższym czasie, można słoiki pasteryzować. (więcej o pasteryzacji czytaj tutaj).
Źródło:http://kokoszkoland.blogspot.com/2014/06/dzem-truskawkowy-z-bananem.html