ßßß Cookit - przepis na Karnawałowe napoje cz. 2 - poncz

Karnawałowe napoje cz. 2 - poncz

Składniki

Wykonanie

Kontynuując temat karnawałowych napojów, dwa dziewiętnastowieczne poncze z Kucharza Warszawskiego (1886):
Funt cukru otrzeć o skórkę z 2 cytryn, wlać kwartę reńskiego wina, pół kwarty araku, tyleż wody, 8 całych jaj rozbitych do białości, to wszystko wymięszać, postawić na wolnym ogniu i bić, dopóki piana do góry się nie wzniesie, wtedy nalewać w filiżanki.
Funt cukru otrzeć o skórkę z 6 cytryn, włożyć w wazę, wlać przecedzony sok z tych cytryn, kwartę araku, 3 kwarty wody, rozmięszać wszystko i nalewać w szklanki.
Źródło:http://gospodynihistoryczna.blogspot.com/2014/02/karnawaowe-napoje-cz-2-poncz.html