Wykonanie
Składniki:(na jedną porcję)- 3 łyżki
płatków owsianych górskich (ok. 30 g),- szklanka
mleka (ok. 200 ml),- 10
truskawek (ok. 100 g),- pół łyżeczki
miodu (ok. 6 g).Sposób przygotowania:1. Do garnka wlewamy
mleko, dodajemy
płatki owsiane i pokrojone
truskawki (ok. 5 sztuk).3. Całość podgrzewamy by
płatki owsiane napęczniały (nie gotujemy).4. Do gotowej owsianki dodajemy pół łyżeczki
miodu i resztę świeżych
truskawek.
Owsianka jest bogata w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z
płatków owsianych), który
daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit,- witaminę C (pochodzącą z
truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran,- substancje przeciwbakteryjne pochodzące z
miodu.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 330 gEnergia: 251 , 36 kcal
Białko: 11,12 gTłuszcze: 5 , 58 gWęglowodany: 42 , 75 gBłonnik pokarmowy : 3 , 84 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza