ßßß Cookit - przepis na Krajanka z masła orzechowego i płatków owsianych z otrębową kruszonką i powidłami śliwkowymi bez mąki, masła i cukru

Krajanka z masła orzechowego i płatków owsianych z otrębową kruszonką i powidłami śliwkowymi bez mąki, masła i cukru

nazwa

Wykonanie

Ten przepis wymyśliłam na poczekaniu, miałam ochotę na coś słodkiego w lodówce duży słoik masła orzechowego, niestety w szufladzie tylko resztka płatków owsianych, znalazłam jeszcze różnego rodzaju otręby i płatki quinoa więc postanowiłam to wszystko połączyć i stworzyć pyszną ale znacznie zdrowszą wersję krajanki. Przepis jest banalnie prosty, ciasto piecze się tylko 10 minut, a do tego smakuje tak obłędnie, że jeszcze zanim skończyłam robić zdjęcia pochłonęłam trzy duże kawałki, ciasto wyszło cudownie, nie spodziewałam się takiego smaku, dlatego jak najbardziej polecam wam ten przepis i zachęcam do wypróbowania :)
Składniki na kwadratową blaszkę (połowa tradycyjnej):
Na spód :
2 szklanki płatków owsianych
6 łyżek otrębów owsianych z nasionami chia ( z melvita)
6 łyżek masła orzechowego ( bez cukru)
2 czubate łyżeczki miodu (więcej lub mniej wedle uznania)
jedno małe jajko
Na kruszonkę :
1/3 szklanki otrębów owsianych z nasionami chia melvit lub inne
1/3 szklanki płatków quinoa z melivta (można dodać więcej otrębów jeśli nie mamy płatków)
2 łyżki masła orzechowego
1-2 łyżeczki miodu
Dodatkowo :
mały słoiczek powideł śliwkowych do posmarowania ciasta (najlepiej takich domowej roboty bez cukru )
Przygotowanie :
Spód : W misce mieszamy płatki owsiane i otręby z masłem, miodem i jajkiem, jeśli masa za słabo się skleja można dodać więcej masła albo więcej miodu, następnie powstałe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 160-170 stopnii.
Gdy ciasto ostygnie smarujemy je powidłami
Kruszonka: w miseczce mieszamy otręby, płatki z miodem i masłem, można dodać więcej lub mniej masła i miodu w zależności od tego jaką chcemy mieć konsystencje i smak kruszonki, posypujemy nią posmarowane powidłami ciasto, najlepiej kroić je ostrym nożem albo nożem do pizzy :)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/12/krajanka-z-masa-orzechowego-i-patkow.html