Wykonanie
Ten przepis wymyśliłam na poczekaniu, miałam ochotę na coś słodkiego w lodówce duży słoik
masła orzechowego, niestety w szufladzie tylko resztka
płatków owsianych, znalazłam jeszcze różnego rodzaju
otręby i
płatki quinoa więc postanowiłam to wszystko połączyć i stworzyć pyszną ale znacznie zdrowszą wersję krajanki. Przepis jest banalnie prosty, ciasto piecze się tylko 10 minut, a do tego smakuje tak obłędnie, że jeszcze zanim skończyłam robić zdjęcia pochłonęłam trzy duże kawałki, ciasto wyszło cudownie, nie spodziewałam się takiego smaku, dlatego jak najbardziej polecam wam ten przepis i zachęcam do wypróbowania :)

Składniki na kwadratową blaszkę (połowa tradycyjnej):Na spód :2 szklanki
płatków owsianych6 łyżek
otrębów owsianych z nasionami chia ( z melvita)6 łyżek
masła orzechowego ( bez
cukru)2 czubate łyżeczki
miodu (więcej lub mniej wedle uznania)jedno małe
jajkoNa kruszonkę :1/3 szklanki
otrębów owsianych z nasionami chia melvit lub inne1/3 szklanki
płatków quinoa z melivta (można dodać więcej
otrębów jeśli nie mamy
płatków)2 łyżki
masła orzechowego1-2 łyżeczki
mioduDodatkowo :mały słoiczek
powideł śliwkowych do posmarowania ciasta (najlepiej takich domowej roboty bez
cukru )Przygotowanie :Spód : W misce mieszamy
płatki owsiane i
otręby z
masłem,
miodem i
jajkiem, jeśli masa za słabo się skleja można dodać więcej
masła albo więcej
miodu, następnie powstałe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 160-170 stopnii.Gdy ciasto ostygnie smarujemy je powidłamiKruszonka: w miseczce mieszamy
otręby,
płatki z
miodem i
masłem, można dodać więcej lub mniej
masła i
miodu w zależności od tego jaką chcemy
mieć konsystencje i smak kruszonki, posypujemy nią posmarowane powidłami ciasto, najlepiej kroić je
ostrym nożem albo nożem do pizzy :)
