Wykonanie
Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej lub ktoś z Twojej rodziny cierpi na celiakię
mąka ryżowa będzie idealna.
Mąka ma delikatnie słodkawy smak doskonała jest do słodkich wypieków, naleśników, deserów, ale też kotletów wegetariańskich czy
chleba oraz oczywiście do kuchni azjatyckiej.
Mąkę ryżową można zrobić z
ryżu białego lub brązowego.
Mąka ryżowa biała powstaje z
ryżu oczyszczonego i jest pozbawiona najcenniejszych składników. Ciemna powstaje z
ryżu pełnoziarnistego i zawiera wszystkie składniki z
otrębów, bielma i zarodka, a także pięciokrotnie więcej błonnika. Jest także bardziej odżywcza.Składniki:-
ryż biały lub brązowyPrzygotowanie:Wybierz
ryż (biały czy brązowy) z którego chcesz zrobić
mąkę. Jeżeli chcesz zrobić więcej przygotuj pojemnik w którym będzie przechowywana
mąka.Ziarna wsyp do młyna do
kawy lub do pojemnika i użyj blendera.
Miel wolno by móc kontrolować granulację. Jeżeli chcesz uzyskać
mąkę gruboziarnistą
miel krócej.Pamiętaj!
Mąkę należy przechowywać w szczelnym pojemniku.
Mąka z
białego ryżu nie ma terminu ważności natomiast
mąkę z
brązowego ryżu należy zużyć w ciągu pół roku od jej zrobienia.CiekawostkiMożesz zastąpić
mąkę pszenną mąką
ryżową. Ale należy pamiętać by dodać jej mniej. Użyj 3/4 szklanki
mąki ryżowej zamiast 1 szklanki
mąki pszennej.Aby ciasto lepiej się sklejało dodaj do ciasta z
mąki ryżowej dwa
razy więcej
jajek niż w przepisie z użyciem białej
mąki.