ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić bezglutegową mąkę ryżową?

Jak zrobić bezglutegową mąkę ryżową?

Wykonanie

Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej lub ktoś z Twojej rodziny cierpi na celiakię mąka ryżowa będzie idealna. Mąka ma delikatnie słodkawy smak doskonała jest do słodkich wypieków, naleśników, deserów, ale też kotletów wegetariańskich czy chleba oraz oczywiście do kuchni azjatyckiej.
Mąkę ryżową można zrobić z ryżu białego lub brązowego. Mąka ryżowa biała powstaje z ryżu oczyszczonego i jest pozbawiona najcenniejszych składników. Ciemna powstaje z ryżu pełnoziarnistego i zawiera wszystkie składniki z otrębów, bielma i zarodka, a także pięciokrotnie więcej błonnika. Jest także bardziej odżywcza.
Składniki:
- ryż biały lub brązowy
Przygotowanie:
Wybierz ryż (biały czy brązowy) z którego chcesz zrobić mąkę. Jeżeli chcesz zrobić więcej przygotuj pojemnik w którym będzie przechowywana mąka.
Ziarna wsyp do młyna do kawy lub do pojemnika i użyj blendera.
Miel wolno by móc kontrolować granulację. Jeżeli chcesz uzyskać mąkę gruboziarnistą miel krócej.
Pamiętaj!
Mąkę należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Mąka z białego ryżu nie ma terminu ważności natomiast mąkę z brązowego ryżu należy zużyć w ciągu pół roku od jej zrobienia.
Ciekawostki
Możesz zastąpić mąkę pszenną mąką ryżową. Ale należy pamiętać by dodać jej mniej. Użyj 3/4 szklanki mąki ryżowej zamiast 1 szklanki mąki pszennej.
Aby ciasto lepiej się sklejało dodaj do ciasta z mąki ryżowej dwa razy więcej jajek niż w przepisie z użyciem białej mąki.
Źródło:http://ekopowidla.blogspot.com/2015/01/jak-zrobic-bezglutegowa-make-ryzowa.html