ßßß Cookit - przepis na Pierniczki ekspresowe

Pierniczki ekspresowe

nazwa

Wykonanie

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Nar odzenia bez pierników. Zresztą to już taka nasza tradycja, że pieczemy je ws pólnie z najmłod szymi . Poza tradycyjnymi kształtami można wylepić z ciasta wszelkiego rodzaju zwierzątka i kształty. N iemniej zabawy dostarcza nam dekorowanie wypieczonych pierniczków.
P rezentowane poniżej p ierniki j ak sama nazwa wskazuje są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a w dodatku są przepyszne . Kolejny plus jest taki, że nadają się do jedzenia zaraz po ostygnięciu i nie musimy ich trzymać miesiąc, żeby zmiękły i nikt nie połamał sobie na nich zębów.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka przypraw do piernika
- kolorowe posypki, lukry, lukrowe pisaki.
Wykonanie:
1. Miód rozpu szczam w rondelku. Mąkę wsyp uję do miski.
2. Gorący miód wl ewam do mąki i mieszam . Następnie dodasodę i przyprawę do piernika.
3. Do ostudzonej masy wrzuc am jajo (UWAGA JEDNO NIE DWA!!!!) i łyżkę masła. Całość miesza m, aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Wyrobione ciasto prze kładam na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkow uję i wyci nam ulubione kształty (możemy je też ulepić, ja w tym roku ulepiłam z synkiem krokodyla, lokomotywę i bałwana).
5. Drugie jajko wbi jam do szklanki i roztrzepuję widelcem. Jajkiem smaruję piernik i.
6. Pie kę w temperaturze 180 st. C około 15 minut.
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2015/12/pierniczki-ekspresowe.html