Wykonanie
Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Nar odzenia bez pierników. Zresztą to już taka nasza tradycja, że pieczemy je ws pólnie z najmłod szymi . Poza tradycyjnymi kształtami można wylepić z ciasta wszelkiego rodzaju zwierzątka i kształty. N iemniej zabawy dostarcza nam dekorowanie wypieczonych pierniczków.
P rezentowane poniżej p ierniki j ak sama nazwa wskazuje są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a w dodatku są przepyszne . Kolejny plus jest taki, że nadają się do jedzenia zaraz po ostygnięciu i nie musimy ich trzymać miesiąc, żeby zmiękły i nikt nie połamał sobie na nich zębów.
Składniki:- 2 szklanki
mąki pszennej- 2
jaja- łyżka
masła- 2 łyżki
miodu- łyżeczka
sody oczyszczonej- łyżeczka przypraw do piernika- kolorowe posypki, lukry, lukrowe
pisaki.Wykonanie:1.
Miód rozpu
szczam w rondelku.
Mąkę wsyp uję do miski.2. Gorący
miód wl ewam do
mąki i mieszam . Następnie
doda ję
sodę i
przyprawę do piernika.3. Do ostudzonej masy wrzuc am
jajo (UWAGA JEDNO NIE DWA!!!!) i łyżkę
masła. Całość
miesza m, aż do uzyskania jednolitej masy.4. Wyrobione ciasto prze kładam na posypaną
mąką stolnicę. Rozwałkow uję i wyci nam ulubione kształty (możemy je też ulepić, ja w tym roku ulepiłam z synkiem krokodyla, lokomotywę i bałwana).5. Drugie
jajko wbi jam do szklanki i roztrzepuję widelcem.
Jajkiem smaruję piernik i.6. Pie kę w temperaturze 180 st. C około 15 minut.