Wykonanie
Doskonała zupa na gorące letnie dni, świetna alternatywa dla tradycyjnego chłodnika z
botwinki. I choć tegoroczne upały chyba się właśnie skończyły, warto wypróbować ten przepis – chłodnik przygotujesz błyskawicznie, a smakuje naprawdę wyjątkowo! W chłodniejsze dni możesz po prostu podać zupę na gorąco – będzie równie pyszna. Jeśli akurat nie masz pod ręką
orzechów nerkowca, możesz użyć pestek dyni lub grzanek. Sprawdzą się równie dobrze.

Składniki1l
bulionu warzywnego400g
zielonego groszku (może być mrożony)
Cukinia100g gęstego
jogurt naturalnegoBiały pieprz,
sól morskaGarść
orzechów nerkowcaPrzygotowanieDo gotującego się
bulionu, wrzuć pokrojoną w kostkę
cukinię i
groszek. Gotuj 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.Dopraw zupę sporą szczyptą
soli i
białego pieprzu i zmiksuj blenderem na krem (nie musi być perfekcyjnie gładki).Wmieszaj
jogurt naturalny – teraz możesz podawać zupę na gorąco, jeśli wolisz, albo przełóż ją do miski i odstaw do wystudzenia.Kiedy zupa przestygnie, wstaw ją do lodówki, aby się schłodziła.Przed podaniem posyp
orzechami.Smacznego!Zobacz także:GroszkowaHiszpańskie gazpachoKrem z
cieciorki