ßßß Cookit - przepis na Cukinia

Cukinia

nazwa

Wykonanie

Doskonała zupa na gorące letnie dni, świetna alternatywa dla tradycyjnego chłodnika z botwinki. I choć tegoroczne upały chyba się właśnie skończyły, warto wypróbować ten przepis – chłodnik przygotujesz błyskawicznie, a smakuje naprawdę wyjątkowo! W chłodniejsze dni możesz po prostu podać zupę na gorąco – będzie równie pyszna. Jeśli akurat nie masz pod ręką orzechów nerkowca, możesz użyć pestek dyni lub grzanek. Sprawdzą się równie dobrze.
Składniki
1l bulionu warzywnego
400g zielonego groszku (może być mrożony)
Cukinia
100g gęstego jogurt naturalnego
Biały pieprz, sól morska
Garść orzechów nerkowca
Przygotowanie
Do gotującego się bulionu, wrzuć pokrojoną w kostkę cukinię i groszek. Gotuj 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dopraw zupę sporą szczyptą soli i białego pieprzu i zmiksuj blenderem na krem (nie musi być perfekcyjnie gładki).
Wmieszaj jogurt naturalny – teraz możesz podawać zupę na gorąco, jeśli wolisz, albo przełóż ją do miski i odstaw do wystudzenia.
Kiedy zupa przestygnie, wstaw ją do lodówki, aby się schłodziła.
Przed podaniem posyp orzechami.
Smacznego!
Zobacz także:
Groszkowa
Hiszpańskie gazpacho
Krem z cieciorki
Źródło:http://mammadeli.com/2014/08/14/kremowy-chlodnik-z-groszku-i-cukinii