ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy ze słonecznikiem

Chleb orkiszowy ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Zawsze, kiedy piekę domowy chleb, czuję się jak bogini domowego ogniska. Nie zawsze mam jednak czas i ochotę na pracochłonne zagniatanie drożdżowego ciasta, lub dokarmianie zakwasu dzień po dniu. Dlatego tak bardzo lubię ten przepis – banalnie prosty, szybki, a rezultat cudownie pyszny.
Składniki
450g mąki orkiszowej
100g nasion słonecznika
Saszetka suszonych drożdży (7g)
Łyżeczka soli morskiej
600ml ciepłej wody
Łyżka oleju rzepakowego
Łyżka miodu
Przygotowanie
Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki.
W dzbanku wymieszaj wodę, olej i miód.
Powoli wlewaj płyn do miski z suchymi składnikami, cały czas starannie mieszając.
Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Kiedy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, odkryj miskę i wymieszaj je. Ciasto wróci do swojej początkowej objętości – tak właśnie powinno być, nie musisz się tym niepokoić.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Piecz 45 minut.
Smacznego!
Zobacz także:
Chleb razowy na drożdżach
Chleb razowy z suszonymi pomidorami
Chleb żytni na zakwasie
Źródło:http://mammadeli.com/2014/06/07/chleb-orkiszowy-ze-slonecznikiem