Wykonanie
Zawsze, kiedy piekę domowy
chleb, czuję się jak bogini domowego ogniska. Nie zawsze mam jednak czas i ochotę na pracochłonne zagniatanie
drożdżowego ciasta, lub dokarmianie zakwasu dzień po dniu. Dlatego tak bardzo lubię ten przepis – banalnie prosty, szybki, a rezultat cudownie pyszny.

Składniki450g
mąki orkiszowej100g
nasion słonecznikaSaszetka
suszonych drożdży (7g)Łyżeczka
soli morskiej600ml ciepłej
wodyŁyżka
oleju rzepakowegoŁyżka
mioduPrzygotowanieWymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki.W dzbanku wymieszaj
wodę,
olej i
miód.Powoli wlewaj płyn do miski z suchymi składnikami, cały czas starannie mieszając.Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.Kiedy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, odkryj miskę i wymieszaj je. Ciasto
wróci do swojej początkowej objętości – tak właśnie powinno być, nie musisz się tym niepokoić.Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.Piecz 45 minut.Smacznego!Zobacz także:
Chleb razowy na drożdżach
Chleb razowy z
suszonymi pomidoramiChleb żytni na zakwasie