Wykonanie

Wielu z Was się na pewno ze mną zgodzi, że
ryby są super . Ja zakochałam się w nich na nowo jakiś czas temu. I o dziwo napotkałam bardzo prozaiczny problem: Z czym je się właściwie je? Nie zgodzę się z Dorotą Wellman, że kuchnia oparta na rybach jest prosta. Owszem szybko się je przygotowuje, nie wymagają jakiejś specjalnej obróbki czy przygotowania (szczególnie kupione w marketach filety). Świeże
ryby to najlepiej potraktować
solą i
pieprzem wsadzić do piekarnika na góra 20 minut i się delektować. Ok. Ale ile można jeść właściwie to samo? A jak szukam czegoś nowego, zaskakującego i innowacyjnego? O… i tu pojawia się mój problem – brak przepisów. Książki kucharskie bardzo często temat ryb i
owoców morza traktują po macoszemu. Nie pokazują nam, że z
rybami można szaleć… A ja bym tak bardzo chciała zaszaleć!

Sezon przedświąteczny jak zawsze obfity jest w nowości wydawnicze. Półki z książkami w księgarniach uginają się wręcz od krzyczących autorytetów kulinarnych. W tym labiryncie regałów nie znajdziecie jednak pozycji, która zamierzam Wam dzisiaj pokazać. „Ryby są super” to kolejna część promocyjnej
serii książek z Lidla. Tym razem obok Karola Okrasy stanęła moja ulubiona dziennikarka telewizyjna – Dorota Wellman. W 300 stronach zamknęli ponad 80 przepisów nie publikowanych dotąd w internecie (Kuchnia Lidla).


Początek książki to
rybne abc z którego dowiecie się m.in. jak
ryby przechowywać oraz jak poznać czy są świeże. Nie zabrakło również informacji skąd pochodzą
ryby dostępne w Lidlu oraz jak trzeba się z nimi obchodzić po zakupie. Dwa rozdziały poświęcone są w całości teorii, którą dzięki bardzo dobrym fotografiom łatwo przekształcicie w praktykę. Nie obce będą Wam pojęcia filet, płat, dzwonko, czy
tuszka. Poznacie najpopularniejsze gatunki ryb goszczących na
polskich stołach.



Rozdziały poświęcone przepisom zostały bardzo przejrzyście i praktycznie podzielone. Oddzielnie opisane są przepisy na przystawki, zupy oraz dania główne . Swoje miejsce znalazły osobno dania na święta czy grilla . Ostatni rozdział w całości poświęcony
owocom morza przedstawia 12 przepisów nie tylko na
krewetki.


Każdy przepis zawiera informację o stopniu trudności, ilości porcji oraz czasie przygotowania danego dania. Lista składników bardzo czytelnie przedstawiona z
boku każdej receptury. Graficznie bardzo przejrzysta i w niektórych przypadkach również podzielona na etapy przygotowania. Sam przepis napisany jest bardzo prostym
językiem, który doskonale znacie z Kuchni Lidla.




Zdjęcia w każdej z książek Lidla zapierają mi dech w piersiach. Są cudowne! Patrząc na nie mam wrażenie, że czuję zapach jedzenia. Każde z nich odbieram wszystkimi zmysłami i od razu mam ochotę powtórzyć je w domu. Gdy fotografuję zdjęcia dań z ryb na bloga zawsze mam z nimi problem. Wydaje mi się, że nie jest to obiekt zbyt fotogeniczny. A jednak! Dania wyglądają smakowicie, ciepło i bardzo autentycznie. Po prostu apetycznie!

Książka jest zdecydowanie moim faworytem wśród wszystkich, które posiadam w domu. Niebanalna tematyka, cudowni autorzy a do tego pięknie wydana. Jutro
jadę na wycieczkę poznawać milickie stawy od których podobno wszystko się zaczęło. Napiszę relację a
potem specjalnie dla Was ugotuję wybrany przepis i zamieszczę na blogu.Książkę możecie nabyć w promocji w Lidlu za 1 grosz oraz 6 naklejek (1 naklejka za każde 50zł wydane na zakupy) w terminie 23 listopad – 24 grudnia. Ale nie czekałabym do końca gdyż przewidziano tylko 2 miliony egzemplarzy. Myślę, że szybko się skończą. Szczegóły dotyczące promocji będą dostępne na stronie www.lidl.plпромышленная автоматизация индасофт