Wykonanie

Perskie
lody szafranowe jadłam w
trzech restauracjach w Wielkiej Brytanii i za każdym razem mnie zachwycały. Nie potrafię opisać ich smaku, ale uwierzcie, że
kubki smakowe szaleją po zjedzeniu porcji takiego deseru . Jest on jakby bardziej orzeźwiający, intrygujący...taka jakby eksplozja na
języku.Gorąco polecam!Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

Składniki:0,5 litra dobrych
lodów waniliowychpół łyżeczki nitek
szafranu1 łyżka wrzątku1/3 szklanki
pistacji bez łupinek1-2 łyżki
wody różanej (do smaku)Wykonanie:1. Wyjmij
lody z zamrażarki na kilka minut przed przygotowaniem deseru.2. Rozetrzyj
szafran i zalej go wrzątkiem.

3.
Pistacje przełóż do plastikowego worka i za pomocą tłuczka rozgnieć je na mniejsze kawałki.4.
Lody wymieszaj z
wodą różaną,
szafranem i
pistacjami.

5. Przełóż
lody do pojemnika i wstaw do zamrażarki.6. Podawaj posypane różanymi
płatkami i
pistacjami (opcjonalnie).

Smacznego :)