ßßß Cookit - przepis na PERSKIE LODY SZAFRANOWE Z RÓŻĄ I PISTACJAMI (BASTANI AKBAR MASHTI)

PERSKIE LODY SZAFRANOWE Z RÓŻĄ I PISTACJAMI (BASTANI AKBAR MASHTI)

nazwa

Wykonanie

Perskie lody szafranowe jadłam w trzech restauracjach w Wielkiej Brytanii i za każdym razem mnie zachwycały. Nie potrafię opisać ich smaku, ale uwierzcie, że kubki smakowe szaleją po zjedzeniu porcji takiego deseru . Jest on jakby bardziej orzeźwiający, intrygujący...taka jakby eksplozja na języku.
Gorąco polecam!
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
0,5 litra dobrych lodów waniliowych
pół łyżeczki nitek szafranu
1 łyżka wrzątku
1/3 szklanki pistacji bez łupinek
1-2 łyżki wody różanej (do smaku)
Wykonanie:
1. Wyjmij lody z zamrażarki na kilka minut przed przygotowaniem deseru.
2. Rozetrzyj szafran i zalej go wrzątkiem.
3. Pistacje przełóż do plastikowego worka i za pomocą tłuczka rozgnieć je na mniejsze kawałki.
4. Lody wymieszaj z wodą różaną, szafranem i pistacjami.
5. Przełóż lody do pojemnika i wstaw do zamrażarki.
6. Podawaj posypane różanymi płatkami i pistacjami (opcjonalnie).
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/05/perskie-lody-szafranowe-z-roza-i.html