Wykonanie
Sezon na
nalewki czas rozpocząć..Na pierwszy ogień
nalewka z
czereśni teraz wiem ze będzie równie pyszna i aromatyczna,rozgrzewająca na zimę. Niepokoi mnie jedno najlepszym
nalewkom ciężko dotrwać do zimy taka ich natura. Jak coś dobrego szybko znika.Składniki3,50 kg dojrzałych
czereśni2 kg
cukru1litr
wódki1 litr
spirytusuwykonanieDojrzałe
owoce czereśni myje dokładnie,osączam i dryluje następnie wkładam do słoika wsypuje
cukier i dokładnie mieszam.co jakiś czas wstrząsam naczyniem.Słoik stawiam parapecie średnio nasłonecznionym oknie.Pod dwóch tygodniach ,przecedzam sok z
czereśniami. przez gazę.Sok zagotowuje następnie studzę dodaję
spirytus dokładnie mieszkam odstawiam z powrotem na okno. jak ktoś woli delikatniejszą wersję można dodać mniej.
Czereśnie wkładam do słoika zalewam
wódka. pozostawiam w chłodnym miejscu na kolejne dwa tygodnie.Po tym czasie ponownie przecedzam
czereśnie zmieszane z
wódką.
Czereśnie przekładam do pojemnika następnie chowam do zamrażalki,które wykorzystuje do ciasta, deserów i
sosów.I tym sposobem mamy trzy różne
nalewki o różnej zawartości
alkoholu.Pierwsza
nalewka z
wódka dość lekka idealna dla kobiet dla mnie.