Wykonanie
            

Sezon na 
nalewki czas rozpocząć..Na pierwszy ogień 
nalewka z 
czereśni teraz wiem ze będzie równie pyszna i aromatyczna,rozgrzewająca na zimę. Niepokoi mnie jedno najlepszym 
nalewkom ciężko dotrwać do zimy taka ich natura. Jak coś dobrego szybko znika.Składniki3,50 kg dojrzałych 
czereśni2 kg 
cukru1litr 
wódki1 litr 
spirytusuwykonanieDojrzałe 
owoce czereśni myje dokładnie,osączam i dryluje następnie wkładam do słoika wsypuje 
cukier i dokładnie mieszam.co jakiś czas wstrząsam naczyniem.Słoik stawiam parapecie średnio nasłonecznionym oknie.Pod dwóch tygodniach ,przecedzam sok z 
czereśniami. przez gazę.Sok zagotowuje następnie studzę dodaję 
spirytus dokładnie mieszkam odstawiam z powrotem na okno. jak ktoś woli delikatniejszą wersję można dodać mniej.
Czereśnie wkładam do słoika zalewam 
wódka. pozostawiam w chłodnym miejscu na kolejne dwa tygodnie.Po tym czasie ponownie przecedzam 
czereśnie zmieszane z 
wódką. 
Czereśnie przekładam do pojemnika następnie chowam do zamrażalki,które wykorzystuje do ciasta, deserów i 
sosów.I tym sposobem mamy trzy różne 
nalewki o różnej zawartości 
alkoholu.Pierwsza 
nalewka z 
wódka dość lekka idealna dla kobiet dla mnie.