Wykonanie
            
Mamy już kilka przepisów na 
nalewki.Nadszedł czas na 
nalewkę czereśniową.Dziś zrobimy początek, podamy składnikia na efekt będzie trzeba poczekać.Będziemy aktualizować przepis wraz z okresem dojrzewania 
nalewki.Składniki:-1 kg wydrylowanych ciemnych 
czereśni-ok. 10 cienkich plasterków świeżego 
imbiru-40 dkg 
cukru-1/4 l 
spirytusu-1 l 
czystej wódki 40%

Dziś umyte 
czereśnie pozbawiamy pestek, wsypujemy do słoja,dodajemy plasterki 
imbiru i zasypujemy 
cukrem.Wstrząsamy i odstawiamy na ok. jeden dzień, czekamy, aż 
cukier się rozpuści.Od czasu do czasu potrząsamy słojem.
 Cukier
Cukier rozpuścił się.Dolewamy 1 litr 
wódki 40%, szczelnie zakręcamy,wstrząsamy słojem i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie.

Po tym czasie zawartość słoja przesączamy przez gazę,dolewamy 
spirytus,przelewamy do butelek z ciemnego szkła i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 miesiące.Dopiero wtedy możemy delektować się smakiem 
nalewki.Powodzenia i jak to na 
nalewki przystało:Na zdrowie !