Wykonanie

To ciasto znają chyba wszyscy i nie znam osoby, która go nie lubi. 3 Bit przygotowywałam już na wiele sposobów, w wersjach mniej lub bardziej kalorycznych. Ale naszą ulubioną wersją jest ten przepis i ostatnio tylko on króluje na
stole.Zapraszam na kawałeczek :-)Składniki:- 3 duże opakowania
herbatników - kupuje takie w Biedronce- puszka masy krówkowej- 2 budynie
waniliowe- pół kostki
masła- 650 ml
mleka- słoik
dżemu z czarnej porzeczki - u mnie domowy- 2
śnieżki + 400 ml zimnego
mleka- 2
galaretki agrestowe + 500 ml
wodyWykonanie:Blaszkę (wymiary 38x25) smaruje
masłem, układam warstwę
herbatników i rozsmarowuje masę
krówkową, kupuje zawsze taką z Gostynia w większej puszce. Na to układam kolejną warstwę
herbatników. W garnku podgrzewam 500 ml
mleka, w razie potrzeby dodaje
cukier, proszek budyniowy rozpuszczam w pozostałym
mleku i dodaje do gotującego się
mleka, mieszam aż zgęstnieje i studzę. W misce miksuje miękkie
masło i łyżką dodaje
budyń, miksuje na krem i układam na warstwie
herbatników. Na kremie układam kolejną, ostatnią już warstwę
herbatników. Rozsmarowuje na niej
dżem porzeczkowy, można dać inny, ale ważne jest aby był kwaskowaty.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml przegotowanej i gorącej
wody i studzimy.Do miski wlewamy
mleko - 400 ml i wsypujemy 2
śnieżki, miksujemy i dodajemy przestudzoną
galaretkę. Rozkładamy na cieście i chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Ozdabiamy - u mnie koraliki. Można zetrzeć
gorzką czekoladę.Smacznego :-)




