ßßß Cookit - przepis na 3 Bit

3 Bit

nazwa

Wykonanie

To ciasto znają chyba wszyscy i nie znam osoby, która go nie lubi. 3 Bit przygotowywałam już na wiele sposobów, w wersjach mniej lub bardziej kalorycznych. Ale naszą ulubioną wersją jest ten przepis i ostatnio tylko on króluje na stole.
Zapraszam na kawałeczek :-)
Składniki:
- 3 duże opakowania herbatników - kupuje takie w Biedronce
- puszka masy krówkowej
- 2 budynie waniliowe
- pół kostki masła
- 650 ml mleka
- słoik dżemu z czarnej porzeczki - u mnie domowy
- 2 śnieżki + 400 ml zimnego mleka
- 2 galaretki agrestowe + 500 ml wody
Wykonanie:
Blaszkę (wymiary 38x25) smaruje masłem, układam warstwę herbatników i rozsmarowuje masę krówkową, kupuje zawsze taką z Gostynia w większej puszce. Na to układam kolejną warstwę herbatników. W garnku podgrzewam 500 ml mleka, w razie potrzeby dodaje cukier, proszek budyniowy rozpuszczam w pozostałym mleku i dodaje do gotującego się mleka, mieszam aż zgęstnieje i studzę. W misce miksuje miękkie masło i łyżką dodaje budyń, miksuje na krem i układam na warstwie herbatników. Na kremie układam kolejną, ostatnią już warstwę herbatników. Rozsmarowuje na niej dżem porzeczkowy, można dać inny, ale ważne jest aby był kwaskowaty. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml przegotowanej i gorącej wody i studzimy.
Do miski wlewamy mleko - 400 ml i wsypujemy 2 śnieżki, miksujemy i dodajemy przestudzoną galaretkę. Rozkładamy na cieście i chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Ozdabiamy - u mnie koraliki. Można zetrzeć gorzką czekoladę.
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/01/3-bit.html