W Lidlu właśnie trwa tydzień amerykański. Jako ogromna miłośniczka masła orzechowego, zawsze wybierałam się w tym czasie po zapas masła orzechowego. Tym razem postanowiłam odpuścić. W końcu lepiej i zdrowiej przygotować domowe masło orzechowe. Jest pyszne i nie zawiera zbędnych składników. Możecie przygotować je z dowolnych orzechów lub też z różnych odmian. Ja dziś wybrałam orzechy brazylijskie, moje ulubione :)200g orzechów brazylijskichszczypta soli2 łyżki oleju z orzechów włoskichOrzechy brazylijskie przełóż na blachę do pieczenia. Podpraż je ok. 15 minut, a następnie przełóż do misy bendera, dodaj sól i olej z orzechów włoskich. Całość zmiksuj dokładnie. Może to trwać ok. 15 minut. Gotowe masło przełóż do słoiczka.Podawaj z naleśnikami, goframi lub jako dodatek do owsianki :)