ßßß
Składniki na formę o średnicy 23 cm:500 ml mleka125 g kaszy manny250g sera ricotty100g cukru2 jajka20 g masła250 g śliwek25 ml Creme de Cassis (likier porzeczkowy lub inny likier)skórka z połowy pomarańczymas ł o do smarowania formyCreme de Cassis do polania ciasta gdy serwujemyPrzygotowanie:Śliwki myjemy, wyjmujmy pestki. Kroimy na pół i później każdą połowę śliwki na trzy części.Sparzamy pomarańczę.Podgrzewamy mleko w garnku ze skórką z połowy pomarańczy pokrojoną na części.
Wyrzucamy skórkę z pomarańczy, powoli wsypujemy kaszę mannę cały czas mieszając.
Gotujemy przez 5 minut cały czas mieszając.Ściągamy z gazu i studzimy.W międzyczasie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
Do kaszy manny dodajemy ser ricotta.
Mieszamy aż masa będzie gładka.Następnie dodajemy ubite jajka i mieszamy.
Na samym końcu dodajemy likier i mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 ° C.Smarujemy formę masłem i wlewamy ciasto.Rozpowszechniamy śliwki na powierzchni.
Rozpuszczonym masło i smarujemy nim powierzchni ę ciasta.Pieczemy 45 minut, aż powierzchnia będzie miała złoty kolor.Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Podajemy ciasto polane Creme de Cassis.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)