Wykonanie
Rewelacyjnie delikatne ciasto rozpływające się w ustach.Kwaskowatość
śliwek i
likieru porzeczkowego idelnie
miesza się ze
słodyczą masy z
kaszy manny.Jestem przekonana, że nawet Wasi domownicy nie domyślą sie, że jedzą ciasto z
kaszą manną.To jedno z tych ciast, które ma się ochotę upiec od pierwszej chwili, bo przepis jest naprawdę prosty.Zapraszam ;-)

Składniki na formę o średnicy 23 cm:500 ml
mleka125 g
kaszy manny250g
sera ricotty100g
cukru2
jajka20 g
masła250 g
śliwek25 ml Creme de Cassis (
likier porzeczkowy lub inny
likier)skórka z połowy
pomarańczymas ł o do smarowania formyCreme de Cassis do polania ciasta gdy serwujemyPrzygotowanie:
Śliwki myjemy, wyjmujmy pestki. Kroimy na pół i później każdą połowę
śliwki na trzy części.Sparzamy
pomarańczę.Podgrzewamy
mleko w garnku ze skórką z połowy
pomarańczy pokrojoną na części.

Wyrzucamy skórkę z
pomarańczy, powoli wsypujemy
kaszę mannę cały czas mieszając.

Gotujemy przez 5 minut cały czas mieszając.Ściągamy z gazu i studzimy.W międzyczasie ubijamy
jajka z
cukrem na puszystą masę.

Do
kaszy manny dodajemy
ser ricotta.

Mieszamy aż masa będzie gładka.Następnie dodajemy ubite
jajka i mieszamy.

Na samym końcu dodajemy
likier i mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 ° C.Smarujemy formę
masłem i wlewamy ciasto.Rozpowszechniamy
śliwki na powierzchni.

Rozpuszczonym
masło i smarujemy nim powierzchni ę ciasta.Pieczemy 45 minut, aż powierzchnia będzie miała złoty kolor.Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Podajemy ciasto polane Creme de Cassis.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)