ßßß
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia Amerykańska, WłoskaPorcje Czas przygotowania6 pizz 20 minutCzas gotowania Passive Time10 minut 15 minutPorcje Czas przygotowania6 pizz 20 minutCzas gotowania Passive Time10 minut 15 minut
Pizza - przepis podstawowyPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia Amerykańska, WłoskaPorcje Czas przygotowania6 pizz 20 minutCzas gotowania Passive Time10 minut 15 minutPorcje Czas przygotowania6 pizz 20 minutCzas gotowania Passive Time10 minut 15 minutSkładniki1 kg mąki14 g suchych drożdży(lub 50g świeżych)1 łyżka soli650 ml letniej wodyPorcje: pizzSposób przygotowaniaDrożdże mieszamy z osłodzoną cukrem letnią wodą i odstawiamy na 5 minut.Rozczyn wlewamy do zagłębienia w mące i mieszamy, dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy przez ok 10 minut. Po wyrobieniu ciasto obsypujemy maka i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.Ciasto wałkujemy na cienkie (wychodzi około 6) lub grubsze blaty (wychodzi około 4).Na ciasto nakładamy dowolne składniki. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i pieczemy przez około 10 minut.Share this Recipe