Wykonanie
Ja wiem, że można iść „na łatwiznę” i kupić
budyń w proszku tylko po co?? Czas zrobienia tego sklepowego i domowego jest taki sam, ale efekt zupełnie inny. Domowy
budyń waniliowy z prawdziwą
wanilią jest aromatyczny, nie ma chemicznych dodatków. Co tu dużo gadać, domowy
budyń jest smaczniejszy. Polecam :).
Budyń waniliowyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 5 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 5 minutCzas gotowania15 minut
Budyń waniliowyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 5 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 5 minutCzas gotowania15 minutSkładniki500 ml
mleka(może być bez latozy)2 szt.
żółtek1/2 łyżeczki pasty waniliowej(lub
laska wanilii)40 g
cukru40 g
mąki ziemniaczanejPorcje: porcjeSposób przygotowaniaDo garnka wlać
mleko, dodać
żółtka,
cukier,
mąkę ziemniaczaną oraz pastę
waniliową, wszystko dokładnie wymieszać (tak by nie powstały grudki). Jeśli używamy
laski wanilii należy ją przeciąć wzdłuż i wydłubać ziarenka, wrzucić do
mleka.Garnek wstawić na średni gaz, gotować (około 5 - 8 minut), cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.
Budyń przelać do miseczek. Można udekorować
owocami np.
malinami.Share this Recipe