ßßß Cookit - przepis na Budyń waniliowy

Budyń waniliowy

nazwa

Wykonanie

Ja wiem, że można iść „na łatwiznę” i kupić budyń w proszku tylko po co?? Czas zrobienia tego sklepowego i domowego jest taki sam, ale efekt zupełnie inny. Domowy budyń waniliowy z prawdziwą wanilią jest aromatyczny, nie ma chemicznych dodatków. Co tu dużo gadać, domowy budyń jest smaczniejszy. Polecam :).
Budyń waniliowy
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 5 minut
Czas gotowania
15 minut
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 5 minut
Czas gotowania
15 minut
Budyń waniliowy
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 5 minut
Czas gotowania
15 minut
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 5 minut
Czas gotowania
15 minut
Składniki
500 ml mleka(może być bez latozy)
2 szt. żółtek
1/2 łyżeczki pasty waniliowej(lub laska wanilii)
40 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
Do garnka wlać mleko, dodać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz pastę waniliową, wszystko dokładnie wymieszać (tak by nie powstały grudki). Jeśli używamy laski wanilii należy ją przeciąć wzdłuż i wydłubać ziarenka, wrzucić do mleka.
Garnek wstawić na średni gaz, gotować (około 5 - 8 minut), cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.
Budyń przelać do miseczek. Można udekorować owocami np. malinami.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/budyn-waniliowy