ßßß
Budyń waniliowyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 5 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 5 minutCzas gotowania15 minut
Budyń waniliowyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 5 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 5 minutCzas gotowania15 minutSkładniki500 ml mleka(może być bez latozy)2 szt. żółtek1/2 łyżeczki pasty waniliowej(lub laska wanilii)40 g cukru40 g mąki ziemniaczanejPorcje: porcjeSposób przygotowaniaDo garnka wlać mleko, dodać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz pastę waniliową, wszystko dokładnie wymieszać (tak by nie powstały grudki). Jeśli używamy laski wanilii należy ją przeciąć wzdłuż i wydłubać ziarenka, wrzucić do mleka.Garnek wstawić na średni gaz, gotować (około 5 - 8 minut), cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.Budyń przelać do miseczek. Można udekorować owocami np. malinami.Share this Recipe