Wykonanie

Składniki:1 szklanka
płatków owsianych, u nas bezglutenowe2,5 szklanki
soku winogronowego*pół szklanki
wody4 łyżki sułtanek, posiekanych4 łyżeczki
mascarponeprażone
płatki migdałowe*
Sok winogronowy zrobiłam z ciemnych, ogrodowych kiści, odmiany Conord, ale moga być jasne. Jeśli nie macie sokowirówki, trzeba je odszypułkować, przepłukać i wstawić w garnku z grubym dnem na średni ogień. Kiedy zaczną puszczać
soki, przykryć i poczekać, aż zaczną zmieniać kolor. Po około 20 minutach puszczą tyle soku, że wystarczy na pyszną owsiankę. Przecedzić i przetrzeć przez sito (z kilograma
owoców uzyskałam ponad pół litra soku).
Płatki zalać
sokiem (
wode dolejemy w trakcie gotowania), dodać
rodzynki i gotować, aż
zrobi sie kleista. Podać z łyżeczką
mascarpone i posypać prażonymi
migdałami.