Deser -TRUSKAWKI z jogurtem greckim i świeżą bazyliąSezon na truskawki w pełni. Jako żywieniowiec gorąco zachęcam do jak najczęstszego ich spożywania, najlepiej w formie jak najmniej przetworzonej. Truskawki to bogactwo witaminy C, która niestety wykazuje niską stabilność na działanie wysokich temperatur, co powoduje duże straty tego składnika podczas obróbki termicznej truskawek. Dlatego dla zachowania kompletu minerałów i witamin najlepiej owoce te spożywać na surowo. Z resztą jak dla mnie truskawki najlepiej smakują na surowo -świeże i pachnące.TRUSKAWKI z jogurtem bałkańskim – SKŁADNIKI200 g świeżych truskawek100 g jogurtu greckiegogarść świeżych liści bazyliiskórka otarta z 1 cytrynysok z połowy cytrynyewentualnie 1 łyżeczka mioduTRUSKAWKI z jogurtem bałkańskim – PRZYGOTOWANIETruskawki dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek. 2/3 części truskawek kroimy w cząstki, a pozostałe miksujemy. Uzyskamy w ten sposób mus, którym polejemy deser.Bazylię drobno siekamy i łączymy z sokiem z cytryny i otartą skórką cytrynową. Dodajemy pokrojone owoce. Wszystko delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut, tak by owoce przeszły aromatem cytryny i bazylii.Jogurt grecki mieszamy i porcjujemy do pucharków. Jeśli zakupione truskawki są kwaskowate do jogurtu proponuję dodać łyżeczkę miodu, dokładnie wymieszać i wyporcjować.Na jogurcie układamy truskawki z cytryną i bazylią. Polewamy musem truskawkowym i dekorujemy listkami bazylii i cząstką truskawki.