Ananasowe tiramisu z curryTiramisu to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. Prawdziwe włoskie tiramisu bazuje na serku mascarpone, biszkoptach i mocnym aromatycznym naparze z kawy i amaretto. Deser ten podbił serca nie tylko Polaków, różne wersje tiramisu popularne są niemalże na całym świecie.Dziś proponuję tiramisu oczywiście z serka mascarpone (inaczej nie byłoby to tiramisu:)) ale w wersji z ananasem, biszkopty natomiast zastąpię ich zdrowszym zamiennikiem – chrupkim żytnim pieczywem.Do przygotowania deseru potrzebne będą:250 g serka mascarpone1 puszka ananasów4 kromki chrupkiego żytniego pieczywa (np. wasy)1 łyżeczka curry2 łyżki mioduAnanasy z puszki odsączamy z soku. Sok odstawiamy – będzie potrzebny do kremu.Jeżeli ananas jest w plastrach to kroimy je na drobniejsze części. Jeden plaster zostawiamy do dekoracji, resztę miksujemy na masę o jednolitej konsystencji. Dodajemy 1 łyżeczkę curry.Serekmascarpone miksujemy z sokiem z ananasów oraz 2 łyżkami miodu do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji. Krem odstawiamy do lodówki aby się schłodził.W szklanym pucharku układamy warstwami pokruszone w dłoniach chrupkie pieczywo, krem z serka mascarpone, następnie krem z ananasa, znowu pieczywo i krem z serka mascarpone. Wierzch deseru posypujemy mocno pokruszonym chrupkim pieczywem oraz dekorujemy cząstką anansa.