ßßß
Piwo odkąd pamiętam miało złą sławę ze względu na jego wartość kaloryczną. Osobiście uważam, że warto je docenić gdyż po pierwsze jest sporządzane na bazie drożdży, które przebijają inne produkty spożywcze pod względem zawartości witamin z grupy B a dodatkowo jest naturalnie produkowane bez dodatku wzmacniaczy smaku czy konserwantów (mówię tu o klasycznym piwie, nie typu shandy czy podobnych). A na dokładkę dodam, że piwo w wersji przedstawionej poniżej świetnie nas rozgrzeje w jesienne i zimowe wieczory oraz wspomoże naszą odporność dzięki cytrynie, żurawinie i imbirze.Polecam!Składniki500 ml piwa (jasnego, na słodzie jęczmiennym)1 laska cynamonu5-8 g imbiru5 -8 g suszonej żurawiny2 plastry cytryny1-2 łyżeczki mioduPodane proporcje wystarczą do przygotowania grzanego piwa dla 1 osoby.PrzygotowaniePiwo przelewamy do rondla, dodajemy 2 plastry cytryny, 1 laskę cynamonu, 1-2 łyżeczki miodu (można więcej jeżeli lubimy słodsze), suszoną żurawinę oraz imbir. Ja użyłam kandyzowanego imbiru gdyż jest słodszy i świetnie pasuje do tego przepisu. Można oczywiście użyć świeżego, pokrojonego w plastry (jego waga będzie mniejsza – wyniesie około 2-3 g)Piwo podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu aż stanie się gorące, ale nie wrzące. Doprowadzenie do wrzenia może spowodować utratę cennych składników z miodu i owoców.Piwo przelewamy do szklanki i gotowe.

