Wykonanie
Piwo odkąd pamiętam miało złą sławę ze względu na jego wartość kaloryczną. Osobiście uważam, że warto je docenić gdyż po pierwsze jest sporządzane na bazie
drożdży, które przebijają inne produkty spożywcze pod względem zawartości witamin z grupy B a dodatkowo jest naturalnie produkowane bez dodatku wzmacniaczy smaku czy konserwantów (mówię tu o klasycznym
piwie, nie typu shandy czy podobnych). A na dokładkę dodam, że
piwo w wersji przedstawionej poniżej świetnie nas rozgrzeje w jesienne i zimowe wieczory oraz wspomoże naszą odporność dzięki
cytrynie,
żurawinie i
imbirze.Polecam!Składniki500 ml
piwa (jasnego, na słodzie jęczmiennym)1 laska
cynamonu5-8 g
imbiru5 -8 g
suszonej żurawiny2 plastry
cytryny1-2 łyżeczki
mioduPodane proporcje wystarczą do przygotowania grzanego
piwa dla 1 osoby.Przygotowanie
Piwo przelewamy do rondla, dodajemy 2 plastry
cytryny, 1 laskę
cynamonu, 1-2 łyżeczki
miodu (można więcej jeżeli lubimy słodsze),
suszoną żurawinę oraz
imbir. Ja użyłam kandyzowanego
imbiru gdyż jest słodszy i świetnie pasuje do tego przepisu. Można oczywiście użyć świeżego, pokrojonego w plastry (jego waga będzie mniejsza – wyniesie około 2-3 g)
Piwo podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu aż stanie się gorące, ale nie wrzące. Doprowadzenie do wrzenia może spowodować utratę cennych składników z
miodu i
owoców.
Piwo przelewamy do szklanki i gotowe.


