Wykonanie
Pigwa w moim domu przetwarzana jest na rożne sposoby, jednak mus, który trochę sama zmodyfikowałam okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest bardzo dobry, posiada odpowiednią konsystencję, niepowtarzalny kolor, ale najważniejszy to jego smak- jest pyszny.
Pigwa wprawdzie dominuje w tym wszystkim, jednak smak wyjątkowy. Myślę ,że może być doskonałym dodatkiem do potraw cukierniczych typu naleśniki, placki itp.. Gorąco polecam.


SKŁADNIKI1 kg.
pigwy1 kg
jabłekpół szklanki naturalnego
soku malinowego ( mój powstał z rozmrożonych
malin)30 dag.
cukru ( tutaj można mniej)1 szklanka
wodyWYKONANIE
Pigwę obrać ze skórki , wydrążyć gniazda, drobno pokroić, zalać szklanką
wody i podgrzewać w naczyniu aż zmięknie. Z
jabłkami zrobić podobnie, jednak do
pigwy dodać jak już będzie miękka. Smażyć do momentu, aż
jabłka również zmiękną. Zdjąć z ognia, zblendować wszystko na mus,

Następnie wlać
sok malinowy i dokładnie wymieszać. Odstawić dalej na ogień, dodać
cukier i smażyć jeszcze ok. 15 min.

Po tym czasie mus jest gotowy. Gorący nakładać do słoików. Na chwilę odwrócić do góry dnem.


SMACZNEGO