Wykonanie
Święta coraz bliżej, może upieczecie szynkę?potrzebne składniki:1,5 kg
szynki,3
cebule, 3 ząbki
czosnki,1
jabłko200 ml różowego
musującego wina,1 łyżeczka
soli zmiękczającej
mięso,2 łyżki
octu balsamicznego,czerwona czubrzyca, diabelska posypka,
czosnek granulowany,
liście laurowe,2 łyżki
smalcu.
szynkę nacieramy
solą zmiękczającą
mięso,
octem balsamicznym, czubrzycą i posypujemy diabelską posypką i liśćmi laurowymi, zostawiamy na 24 godziny w lodówce.
Mięso delikatnie osuszamy i obsmażamy ze wszystkich stron na bardzo gorącej patelni.

W naczyniu żaroodpornym układamy ząbki
czosnku oraz
cebule i
jabłko pokrojone w ósemki.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 1,5 godziny w 180 stopniach.

Upieczone
mięso zostawiamy na chwilę, żeby odpoczęło, a
cebulę,
czosnek,
jabłka i
wino miksujemy.

Takim sosem polewamy
szynkę.Możemy jeść na gorąco - jako danie obiadowe, lub na zimno jako
wędlinę :)
