ßßß Cookit - przepis na Peklowana domowa słonina

Peklowana domowa słonina

nazwa

Wykonanie

To nie danie, a dodatek, jakże niezbędny np, do ruskich pierogów . Potrzebna zarówno do farszu, jak i omasty. Zreszta taka słonina, to również świetny dodatek do sadzonego jajka, oraz podana cieniutko pokrojona z plasterkiem cebuli, pokropiona ocetem jako szybka zagrycha do "kielicha". Tę ostatnią wersję często serwował podczas naszych wyjazdów do Wilna mój Wójek, kiedy ucztowali sobie z moim Ojczulkiem :)
Składniki:
około 1 kg grubej miękkiej słoniny ( we Wrocławiu można taką kupić na hali targowej )
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki soli morskiej
2-3 łyżki suszonego otartego majeranku
2 łyżki słodkiej papryki
kilkanaście płatków chili
Sposób przygotowania:
Słonie dokładnie umyć i osuszyć, ostrym nożem porobic na całości wgłębienia i powkładać w nie cienkie plasterki czosnku, obsypać solą i pozostałymi przyprawami dokładnie je wcierająć w słoninę. Umieścić w plastikowym worku( rękawie, szczelnie zawiązać i włożyć do lodówki na minimum 2 tygodnie. Po tym czasie słonina jest lekko szklista i kroi się jak masło...polecam.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/07/peklowana-domowa-sonina.html