Wykonanie
To nie danie, a dodatek, jakże niezbędny np, do ruskich pierogów . Potrzebna zarówno do farszu, jak i omasty. Zreszta taka
słonina, to również świetny dodatek do
sadzonego jajka, oraz podana cieniutko pokrojona z plasterkiem
cebuli, pokropiona
ocetem jako szybka zagrycha do "kielicha". Tę ostatnią wersję często serwował podczas naszych wyjazdów do
Wilna mój Wójek, kiedy ucztowali sobie z moim Ojczulkiem :)

Składniki:około 1 kg grubej miękkiej
słoniny ( we Wrocławiu można taką kupić na hali targowej )4-5 ząbków
czosnku2 łyżki
soli morskiej2-3 łyżki suszonego otartego
majeranku2 łyżki
słodkiej paprykikilkanaście
płatków chili
Sposób przygotowania:Słonie dokładnie umyć i osuszyć,
ostrym nożem porobic na całości wgłębienia i powkładać w nie cienkie plasterki
czosnku, obsypać
solą i pozostałymi
przyprawami dokładnie je wcierająć w
słoninę. Umieścić w plastikowym worku( rękawie, szczelnie zawiązać i włożyć do lodówki na minimum 2 tygodnie. Po tym czasie
słonina jest lekko szklista i kroi się jak
masło...polecam.