ßßß
Do przygotowania jednego lizaka potrzebujemy:ok. 7 kolorowych cukierków typu landrynki,dodatkowo kolorowe draże, groszki itp.patyk - taki od szaszłykówNa metalową lub szklaną żaroodporną tackę lub płaską miskę układamy cukierki blisko siebie. Tacka musi być na tyle duża, aby potem zmieścił się tam jeszcze patyk w pozycji leżącej.
Naczynie z cukierkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i ogrzewamy do rozpuszczenia i rozlania się cukierków, potrwa to ok. 10-15 minut. Następnie lizaka wyjmujemy z piekarnika, póki jest gorący zanurzamy w nim patyk i układamy kolorowe groszki (tutaj można zaangażować dzieci). Gdy lizak będzie już prawie zimny, ale jeszcze lekko letni, odklejamy go z tacki, pomagając siebie cienkim ostrym nożem. Można też spróbować wysmarować tackę masłem, ja tego nie zrobiłam ale myślę, że może wtedy lizak odklei się bardzo łatwo.