Wykonanie
Do przygotowania lizaków możemy zaangażować dzieci, gdyż ich wykonanie jest banalnie proste. Układanie
cukierków i kolorowych draży oraz oczekiwanie na efekt końcowy może być ciekawą zabawą.
Do przygotowania jednego lizaka potrzebujemy:ok. 7 kolorowych
cukierków typu landrynki,dodatkowo kolorowe draże,
groszki itp.patyk - taki od szaszłykówNa metalową lub szklaną żaroodporną tackę lub płaską miskę układamy
cukierki blisko siebie. Tacka musi być na tyle duża, aby
potem zmieścił się tam jeszcze patyk w pozycji leżącej.
Naczynie z
cukierkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i ogrzewamy do rozpuszczenia i rozlania się
cukierków, potrwa to ok. 10-15 minut. Następnie lizaka wyjmujemy z piekarnika,
póki jest gorący zanurzamy w nim patyk i układamy kolorowe
groszki (tutaj można zaangażować dzieci). Gdy lizak będzie już prawie zimny, ale jeszcze lekko letni, odklejamy go z tacki, pomagając siebie cienkim
ostrym nożem. Można też spróbować wysmarować tackę
masłem, ja tego nie zrobiłam ale myślę, że może wtedy lizak odklei się bardzo łatwo.