Wykonanie
Seler naciowy, choć często niedoceniany i wykorzystywany znacznie rzadziej niż
seler korzeniowy jest prawdziwym przyjacielem osób dbających o linię ( 14 kcal w 100 gramach) i pragnących zdrowo się odżywiać. Bogactwo witamin (m.in. witaminy C, której ma dwa
razy więcej niż
cytrusy), minerałów oraz działających przeciwzapalnie flawonoidów to tylko niektóre z zalet
selera naciowegoTym razem Lulu przygotowała dla Was wspaniałą i prostą do wykonania
sałatkę / surówkę z
selera naciowego.Składniki1
seler naciowy1 duże, kwaśne, kolorowe
jabłko1 łyżeczka
cukrumajonez i gęsty
jogurt w proporcjach 1:1 - ilość wg własnych preferencjiopcjonalnie 1 mała
pigwa starta na drobnej tarceSprzętwielofunkcyjna Multi Szatkownica Tupperwareostry nóżPrzygotowanie
Seler naciowy i
jabłko (umyte, ale ze skórką) szatkujemy w kosteczkę. Jeżeli dodajemy
pigwę, to należy ją zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Majonez mieszamy z gęstym
jogurtem w proporcjach 1:1 Dodajemy
cukier i mieszamy wszystkie składniki.Zaletą tej surówki / sałatki jest to, że na drugi dzień jest tak samo chrupiąca i smacznaSmacznego :)
