Wykonanie
Intensywnie żółta barwa sernika, która zachęca do spróbowania, idealnie komponuje się z jego delikatnym smakiem.
SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm)
SPÓD
200 g
ciasteczek100 g
masła rozpuszczonego
łyżeczka
przyprawy do piernika
PUREE Z DYNI
Dynia, którą użyłam do zrobienia puree w całości ważyła 1200 g
MASA SEROWA
800 g
twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego
3
jajka3 łyżki
mąki ziemniaczanej180 g
cukru2 łyżeczki
przyprawy do piernika
puree z dyni
masa krówkowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Spód
Ciasteczka, drobno pokruszyć, dodać roztopione
masło oraz
przyprawę, wszystkie składniki połączyć, masą
cisteczkową wylepić dno tortownicy, wstawić do lodówki
Puree z dyni
Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną
dynię piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż
zrobi się miękka. Następnie upieczoną
dynie przełożyć do blędera i zmiksować na gładką masę.
MASA SEROWA
Wszystkie składniki na masę
serową zmiksować na gładką, jednolitą masę, cały czas miksując dodawać puree z dyni. Masę
serową przelać na schłodzony sód
ciasteczkowy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 170°C.