Wykonanie
Pianki Marshmallows robione w domu? A
czemu nie? Zaręczam, że to się udaje, a na dowód dołączam fotkę…

Pracę można podzielić na trzy etapy:1. Dwie łyżki
żelatyny i jedną
galaretkę o dowolnym smaku zalewamy 120 ml zimnej
wody.2. Do garnka wsypujemy dwie szklanki
cukru, zalewamy 180 ml
wody i mieszamy. Stawiamy na kuchence i na wolnym ogniu zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Od chwili zagotowania lepiej nie mieszać, żeby
syrop nam się nie scukrzył. Gotujemy 15 minut.3. Wlewamy gorący
syrop do
żelatyny i miksujemy. Początkowo masa będzie dość rzadka, ale po 10 minutach miksowania – stanie się gęsta i „piankowata”.Teraz pozostaje masę wyłożyć do odpowiedniej formy. Wybrałam dwie opcje – jedną foremkę silikonową posmarowałam
masłem, drugą zwykłą – wysypałam
cukrem pudrem. Silikon wygrał bezwarunkowo… Po kilku godzinach leżakowania w lodówce, pianki wyjmujemy i porcjujemy. Najwygodniej… nożyczkami! Każdą kosteczkę obtaczamy w cukrze pudrze, albo w
mące ziemniaczanej i odstawiamy na chwilę. Albo zjadamy od razu…marshmallows pianki
syrop żelatyna