ßßß Cookit - przepis na Domowe pianki

Domowe pianki

Wykonanie

Pianki Marshmallows robione w domu? A czemu nie? Zaręczam, że to się udaje, a na dowód dołączam fotkę…
Pracę można podzielić na trzy etapy:
1. Dwie łyżki żelatyny i jedną galaretkę o dowolnym smaku zalewamy 120 ml zimnej wody.
2. Do garnka wsypujemy dwie szklanki cukru, zalewamy 180 ml wody i mieszamy. Stawiamy na kuchence i na wolnym ogniu zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Od chwili zagotowania lepiej nie mieszać, żeby syrop nam się nie scukrzył. Gotujemy 15 minut.
3. Wlewamy gorący syrop do żelatyny i miksujemy. Początkowo masa będzie dość rzadka, ale po 10 minutach miksowania – stanie się gęsta i „piankowata”.
Teraz pozostaje masę wyłożyć do odpowiedniej formy. Wybrałam dwie opcje – jedną foremkę silikonową posmarowałam masłem, drugą zwykłą – wysypałam cukrem pudrem. Silikon wygrał bezwarunkowo… Po kilku godzinach leżakowania w lodówce, pianki wyjmujemy i porcjujemy. Najwygodniej… nożyczkami! Każdą kosteczkę obtaczamy w cukrze pudrze, albo w mące ziemniaczanej i odstawiamy na chwilę. Albo zjadamy od razu…
marshmallows pianki syrop żelatyna
Źródło:http://pelnakuchnia.pl/2013/06/domowe-pianki.html