Wykonanie
Tak w
sumie to nie lubię mazurków. Prawidłowo powinny być zrobione na kruchym cieście, które jest ciężkie, tłuste i błee w ogóle. Ale to, co jest wyżej, czyli warstwa wierzchnia, to już: mniam, mniam! Dlatego skupiam się na tym pysznym „zewnętrzu” a jako spód używam na przykład
wafli, albo
herbatników.I uwaga-bez
spodu też można… jeśli dodatkowo nie ozdobię „mazurkowo” to powstanie tradycyjny
czekoladowy blok, który kiedyś, w czasach braków
słodyczy w sklepach, mamy robiły w zastępstwie
czekolady.szklanka
mleka (niepełna)3/4 szkl
cukrukostka
masła500 dag
mleka w proszku3 łyżki
kakao1
gorzka czekolada rozpuszczona
bakalie różne i ile chceciemasa kajmakowa
Mleko zagotować z
cukrem. Dodać
masło i rozpuścić. Przestudzić.Wsypać powoli (mieszając)
mleko w proszku i
kakao, a
potem rozpuszczoną
czekoladę. Dodajemy
bakalie.Rozkładamy na
waflu (lub herbatnikach) i wierzch smarujemy masą kajmakową.Jeśli to ma być mazurek to ozdabiamy. Jeśli nie, zjadamy, gdy tylko wystygnie. 😀