ßßß
O zaletach spożywania ryb wiemy wszyscy . Zawierają kwas omega-3, łatwo przyswajalne białko oraz witaminę B12. Dziś proponuję grenadiera z chrzanem.Składniki:2 wyfiletowane płaty grenadiera1 cienkie plastry masła1 łyżka oleju2 łyżeczki startego chrzanuPrzyprawy:sól, pieprz cytrynowy,zioła prowansalskie,dodatkowo : folia aluminiowaWykonanie:Rozłożyć na blacie przyciętą odpowiedniej wielkości folię aluminiowa na której należy położyć po filecie greneadiera. Na każdym z płatów położyć po plasterku masła, oprószyć niewielką ilością pieprzu cytrynowego, solą oraz ziołami prowansalskimi. Na każdym rozprowadzić łyżeczkę tartego chrzanu. Polać odrobiną oleju i zawinąć w folię. Tak przygotowane “paczuszki” położyć na patelni grilowej i piec po 10 minut z jednej a następnie z drugiej strony.Proponuję podać z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonejOrientacyjny koszt na styczeń 20152 filety z grenadiera ok 7 zł. plus pozostałe składniki to razem ok 10 zł.Dawanie do potraw startego korzenia chrzanu wzbogaci je o witaminy C, B, A, a także wapń, magnez i żelazo.