Wykonanie

O zaletach spożywania ryb wiemy wszyscy . Zawierają kwas omega-3, łatwo przyswajalne
białko oraz witaminę B12. Dziś proponuję grenadiera z
chrzanem.Składniki:2 wyfiletowane płaty grenadiera1 cienkie plastry
masła1 łyżka
oleju2 łyżeczki startego
chrzanuPrzyprawy:
sól,
pieprz cytrynowy,
zioła prowansalskie,dodatkowo : folia aluminiowaWykonanie:Rozłożyć na blacie przyciętą odpowiedniej wielkości folię aluminiowa na której należy położyć po filecie greneadiera. Na każdym z płatów położyć po plasterku
masła, oprószyć niewielką ilością
pieprzu cytrynowego,
solą oraz
ziołami prowansalskimi. Na każdym rozprowadzić łyżeczkę tartego
chrzanu. Polać odrobiną
oleju i zawinąć w folię. Tak przygotowane “paczuszki” położyć na patelni grilowej i piec po 10 minut z jednej a następnie z drugiej strony.Proponuję podać z
ziemniakami i surówką z
kapusty kiszonejOrientacyjny koszt na styczeń 20152 filety z grenadiera ok 7 zł. plus pozostałe składniki to razem ok 10 zł.Dawanie do potraw startego korzenia
chrzanu wzbogaci je o witaminy C, B, A, a także wapń, magnez i żelazo.