Przyszedł czas na przetwory. Może dacie się namówić na buraki z papryką.Składniki:1 kg. czerwonych buraków2 papryki (dałam żółtą i czerwoną)1/2 szklanki olejuPrzyprawy: sól, kminek, pieprz czarny, ocetjabłkowy.Wykonanie:Buraki umyć i ugotować.Zetrzeć na tarce o dużych otworach.Paprykę umyć. Usunąć gniazda nasienne. Posiekać w kosteczkę.Na patelnię wlać olej.Wrzucić pokrojoną paprykę i zeszklić.Dorzucić potarte buraki i smażyć od czasu do czasu mieszać.(uważać by ich nie przypalić)Doprawić do smaku solą, pieprzem odrobiną mielonego kminku i mielonym pieprzem.Dolać octu (ja użyłam octujabłkowego), aby nadać kwaśnego smaku.Tak przygotowane buraki można podać bezpośrednio do spożycia lub gorące wkładać do słoików. Odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.czy wiecie, że ……… buraki mają dużo kwasu foliowego.