Wykonanie
Długie weekendy mijają zdecydowanie za szybko! A ten, który skończył się wczoraj nie dość, żę był za krótki, to jeszcze za deszczowy...Część z Was, którzy obserwują mój profil na facebooku (KLIK) wiedzą, że wybraliśmy się do Bielska (przy okazji bardzo polecam kuchnię restauracji hotelu Sahara !). A co Wy robiliście? Gdzie Was poniosło?Wiem, że dla niektórych długie weekendy bywają bardzo uciążliwe, dlatego dziś - szczypta zdrowia w szklance! :)
Składniki (na 2 duże szklanki):5 łyżek nasion chia (o zaletach nasion chia
pisałam już TU)8-10 łyżek zimnej
wody400 g
szpinaku1 duży
banan1 duże
jabłko2 łyżki
soku z cytryny1/2 szklanki
soku jabłkowego (najlepiej domowego)*Nasiona chia zalewamy
wodą - tak, żeby
woda je przykrywała; i zostawiamy na 3-4 godziny do napęcznienia.
Szpinak dokładnie myjemy.
Szpinak, pokrojonego w kostkę
banana i
jabłka,
sok z cytryny,
sok jabłkowy* oraz nasiona chia (razem z
wodą w której się moczyły) dokładnie blendujemy. Przelewamy do szklanek i... smacznego :)*z tych proporcji koktajl wychodzi dość gęsty, jeśli wolicie rzadszy - dodajcie więcej
soku jabłkowego