Wykonanie
Chia, czyli
szałwia hiszpańska, czyli ziarenka, które podbijają ostatnio internet.Niepozorne, ale bardzo bogate w kwasy omega-3, których mają więcej niż
łosoś atlantycki, mające więcej wapnia niż
mleko i dostarczające więcej żelaza niż
szpinak. Jednym słowem cud-
miód podbijający w ostatnim czasie blogosferę kulinarną ;)Postanowiłam również sięgnąć po ten cud natury i zobaczyć co to z niego wyjdzie. Prób było parę, parę zobaczycie na blogu, a tymczasem - shake
waniliowo-
migdałowy z chia.

Składniki (na 2 szklanki):3 łyżki nasion chia1 i 1/2 szklanki
mleka migdałowego1 łyżka drobno zmielonych
migdałów4-5 dużych łyżek
lodów waniliowych1 łyżeczka
aromatu waniliowego1 łyżeczka
mioduNasiona chia wrzucamy do szklanki i zalewamy je 1/2 szklanki
mleka migdałowego. Wkładamy szklankę do lodówki i zostawiamy na około 1-2 godziny aż nasionka zwiększą swoją objętość.W misie miksera umieszczamy
lody, resztę
mleka migdałowego, zmielone
migdały,
aromat waniliowy i
miód, dodajemy nasiona chia (nie odsączamy
mleka!) i dokładnie wszystko miksujemy.Smacznego :)P.S. Możecie umieścić wszystko w blenderze i za jego pomocą wymieszać wszystkie składniki - wtedy konsystencja shake'a będzie trochę inna, a nasionka chia ulegną rozdrobnieniu. Mi odpowiada forma miksowana, ale możecie poeksperymentować ;)
