Wykonanie
I zawsze ten dylemat: co zrobić do jedzenia, kiedy odwiedza mnie osoba na diecie...Szybki rzut oka na lodówkę i... ciasto
czekoladowe odpadło ;) Za to wygrzebałam z zamrażarki końcówkę
jagód (trzeba zrobić miejsce na nowy sezon ;)) i
kaszę mannę z półki i powstał ten deser. Jak jeszcze wymyślę czym można zastąpić kremówkę... ;)
Składniki:1 i 1/2 szklanki
mleka1/3 szklanki
kaszy manny2 łyżki
miodu (można dać więcej, jeśli lubicie słodsze)50 ml
śmietany kremówki (30 lub 36%)1/2 szklanki
jagód (odłożyć część do dekoracji)
Mleko stawiamy na kuchence i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy
kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu jeszcze przez ok. 8-10 minut. Jeśli macie ochotę - można dodać do
kaszy manny łyżkę
masła, ja nie dodałam (patrz: dieta ;)).
Kaszkę przełożyć do misy miksera, dodać
miód i ubijać przez ok. 5 minut na dużych obrotach miksera - masa powinna się zrobić puszysta.W drugiej misce ubić
śmietanę kremówkę na sztywno, dodać do puszystej
kaszy manny.Tak przygotowaną część masy przełożyć do pucharków. Do pozostałej masy dodać
jagody, zmiksować i wylożyć do pucharków.Posypać
jagodami i... smacznego :)