ßßß Cookit - przepis na Jagodowy mus z kaszy manny

Jagodowy mus z kaszy manny

nazwa

Wykonanie

I zawsze ten dylemat: co zrobić do jedzenia, kiedy odwiedza mnie osoba na diecie...
Szybki rzut oka na lodówkę i... ciasto czekoladowe odpadło ;) Za to wygrzebałam z zamrażarki końcówkę jagód (trzeba zrobić miejsce na nowy sezon ;)) i kaszę mannę z półki i powstał ten deser. Jak jeszcze wymyślę czym można zastąpić kremówkę... ;)
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki kaszy manny
2 łyżki miodu (można dać więcej, jeśli lubicie słodsze)
50 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
1/2 szklanki jagód (odłożyć część do dekoracji)
Mleko stawiamy na kuchence i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu jeszcze przez ok. 8-10 minut. Jeśli macie ochotę - można dodać do kaszy manny łyżkę masła, ja nie dodałam (patrz: dieta ;)).
Kaszkę przełożyć do misy miksera, dodać miód i ubijać przez ok. 5 minut na dużych obrotach miksera - masa powinna się zrobić puszysta.
W drugiej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać do puszystej kaszy manny.
Tak przygotowaną część masy przełożyć do pucharków. Do pozostałej masy dodać jagody, zmiksować i wylożyć do pucharków.
Posypać jagodami i... smacznego :)
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2015/03/jagodowy-mus-z-kaszy-manny.html