Wykonanie
Przyznam szczerze: robiłam ją pierwszy raz. I wyszła!Jedyna rzecz do poprawy: sprawienie, zeby nie wszystkie ziarna
wanilii opadły na dno ;)

Składniki (na 4-6 porcji):250 ml
śmietany kremówki250 ml
mleka 3,2%80 g
cukru3 łyżeczki
żelatyny w proszki1
laska wanilii2 łyżki
likieru kokosowegoDodatki: wedle gustu
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej
wody i ostawić na 5 minut.
Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać z niej ziarenka.Do rondelka wlać
śmietankę i
mleko, dodać
cukier, ziarna
wanilii i przepołowioną laskę. Podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu aż
cukier się całkowicie rozpuści. Dodać
likier, zagotować i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną
żelatynę i energicznie mieszać do momentu, aż cała się rozpuści.Tak przygotowaną mieszankę przelać do filiżanek lub kokilek (ja wlałam do silikonowych foremek na babeczki) i odstawiamy do przestygnięcia, po czym przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.Aby ułatwić wyciąganie deseru z naczynek można je na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie.Przybierać wedle uznania.Smacznego :)

