Wykonanie
Uwielbiam
krówki! Wszystkie - zarówno mordoklejki, jak i te twarde jak kamień i sypiące się - po prostu wszystkie :)Składniki:300 ml
śmietanki kremówki (może być też
mleko skondensowane niesłodzone)3/4 szklanki
cukru1/3 kostki
masła1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (ja dałam 1/2 łyżeczki miąższu z
wanilii - stąd te kropki :))
Masło, kremówkę i
masło rozpuścić w garnku i bardzo dokładnie połączyć. Dodać ekstrakt z
wanilii, wymieszać i całość doprowadzić do wrzenia. No i teraz jest zabawa, bo czeka nas około 15 minut ciągłego mieszania (masa cały czas musi być na sporym ogniu). Po 15 minutach masa powinna sama zacząć odchodzić od dna garnka - to znaczy, że można garnek zdjąć z ognia i jeszcze przez około 5 minut mieszać - masa się trochę ochłodzi i jeszcze ciut zgęstnieje. Przelać do formy na ciasto lub innego naczynia wyłożonego folią aluminiową. Schłodzić i pokroić.Ja masę wlałam do foremek na pralinki - stąd ten kształt.I smacznego :)I przy okazji zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku : KLIKA jutro robimy
dżem malinowy!