ßßß Cookit - przepis na Krówki, krówki, krówki :)

Krówki, krówki, krówki :)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam krówki! Wszystkie - zarówno mordoklejki, jak i te twarde jak kamień i sypiące się - po prostu wszystkie :)
Składniki:
300 ml śmietanki kremówki (może być też mleko skondensowane niesłodzone)
3/4 szklanki cukru
1/3 kostki masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam 1/2 łyżeczki miąższu z wanilii - stąd te kropki :))
Masło, kremówkę i masło rozpuścić w garnku i bardzo dokładnie połączyć. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać i całość doprowadzić do wrzenia. No i teraz jest zabawa, bo czeka nas około 15 minut ciągłego mieszania (masa cały czas musi być na sporym ogniu). Po 15 minutach masa powinna sama zacząć odchodzić od dna garnka - to znaczy, że można garnek zdjąć z ognia i jeszcze przez około 5 minut mieszać - masa się trochę ochłodzi i jeszcze ciut zgęstnieje. Przelać do formy na ciasto lub innego naczynia wyłożonego folią aluminiową. Schłodzić i pokroić.
Ja masę wlałam do foremek na pralinki - stąd ten kształt.
I smacznego :)
I przy okazji zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku : KLIK
A jutro robimy dżem malinowy!
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/10/krowki-krowki-krowki.html