Wykonanie
Tym razem mam dla was przepis na kukurydziane placuszki
drożdżowe. Przygotowanie ich jest bardzo nieskomplikowane, a w dodatku nie zajmuje wiele czasu. wychodzą one puszyste, mięciutkie, a smakują zupełnie inaczej od pancakes czy placuszków na
zsiadłym mleku, ale są równie pyszne i
mogę je szczerze polecić.Swoja porcję placuszków zjadłam z
syropem klonowym i jabłuszkiem.Zachęcam do skorzystania z przepisu:)Składniki na 30 placuszków:1,5 szklanki
mąki kukurydzianej0,5 szklanki
mąki pszennej typ 5001,5 szklanki
maślankijajko10g
drożdży4 łyżki
cukruMąki przesiewamy do miski, dodajemy
maślankę,
jajko,
cukier i
drożdże, miksujemy przez kilka minut. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcie na około godzinę lub wstawiamy na noc do lodówki, a rano wyjmujemy je na 15 minut i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Ciasto nakładamy łyżką, jedna łyżka- jeden placuszek.Smacznego:)Dlaczego warto usmażyć kukurydziane placuszki
drożdżowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka kukurydziana jest bogata w
skrobie, błonnik,
białka, witaminy D, E, K, A oraz witaminy z grupy B, a także
sole mineralne: potas, sód, wapń, magnez i żelazo,
maślanka dzięki swoim właściwościom wygładza skórę i polepsza jej stan; ponadto
maślanka zawiera sporo dobrych bakterii usprawniających pracę układu trawiennego.