ßßß Cookit - przepis na Kukurydziane placki drożdżowe

Kukurydziane placki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Tym razem mam dla was przepis na kukurydziane placuszki drożdżowe. Przygotowanie ich jest bardzo nieskomplikowane, a w dodatku nie zajmuje wiele czasu. wychodzą one puszyste, mięciutkie, a smakują zupełnie inaczej od pancakes czy placuszków na zsiadłym mleku, ale są równie pyszne i mogę je szczerze polecić.
Swoja porcję placuszków zjadłam z syropem klonowym i jabłuszkiem.
Zachęcam do skorzystania z przepisu:)
Składniki na 30 placuszków:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki pszennej typ 500
1,5 szklanki maślanki
jajko
10g drożdży
4 łyżki cukru
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy maślankę, jajko, cukier i drożdże, miksujemy przez kilka minut. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcie na około godzinę lub wstawiamy na noc do lodówki, a rano wyjmujemy je na 15 minut i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Ciasto nakładamy łyżką, jedna łyżka- jeden placuszek.
Smacznego:)
Dlaczego warto usmażyć kukurydziane placuszki drożdżowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka kukurydziana jest bogata w skrobie, błonnik, białka, witaminy D, E, K, A oraz witaminy z grupy B, a także sole mineralne: potas, sód, wapń, magnez i żelazo,
maślanka dzięki swoim właściwościom wygładza skórę i polepsza jej stan; ponadto maślanka zawiera sporo dobrych bakterii usprawniających pracę układu trawiennego.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/02/kukurydziane-placki-drozdzowe.html