Wykonanie
Mąkę sojową przygotowywałam już kilka
razy. Świetnie nadaje się do naleśników czy placuszków. Można pokusić się o dodanie jej do ciasta.
Mąkę z soi robi się dość szybko, chociaż trzeba uruchomić piekarnik. Ma ona bardzo dobry smak, a poza tym zawiera sporo cennego
białka, witamin i minerałów. Przygotowując naleśniki czy ciasta warto też zwykłe
mleko zastąpić tym
sojowym, aby podkreślić jeszcze bardziej jej obecność w potrawie.
Dowolną ilość soi moczymy przez noc wodzie.Rano dokładnie płuczemy ją pod bieżącą
wodą, na sitku. Następnie
soje przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Suszymy ją w niskiej temperaturze- około 100C, najlepiej z termoobiegiem, przez około godzinę.Gdy
soja ostygnie mielimy ją partiami w młynku do
kawy lub blenderem.Dlaczego warto przygotować
mąkę sojową, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach soi:zawiera bardzo dużo pełnowartościowego
białka oraz sporo tłuszczu,jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, żelazo i magnez,ma właściwości obniżające poziom cholesterolu.