ßßß Cookit - przepis na Domowa mąka sojowa

Domowa mąka sojowa

nazwa

Wykonanie

Mąkę sojową przygotowywałam już kilka razy. Świetnie nadaje się do naleśników czy placuszków. Można pokusić się o dodanie jej do ciasta. Mąkę z soi robi się dość szybko, chociaż trzeba uruchomić piekarnik. Ma ona bardzo dobry smak, a poza tym zawiera sporo cennego białka, witamin i minerałów. Przygotowując naleśniki czy ciasta warto też zwykłe mleko zastąpić tym sojowym, aby podkreślić jeszcze bardziej jej obecność w potrawie.
Dowolną ilość soi moczymy przez noc wodzie.
Rano dokładnie płuczemy ją pod bieżącą wodą, na sitku. Następnie soje przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Suszymy ją w niskiej temperaturze- około 100C, najlepiej z termoobiegiem, przez około godzinę.
Gdy soja ostygnie mielimy ją partiami w młynku do kawy lub blenderem.
Dlaczego warto przygotować mąkę sojową, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach soi:
zawiera bardzo dużo pełnowartościowego białka oraz sporo tłuszczu,
jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, żelazo i magnez,
ma właściwości obniżające poziom cholesterolu.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/01/domowa-maka-sojowa.html