Wykonanie
Dziś przedstawiam Wam moje odkrycie –
kiełki nasion gryki (
kaszy gryczanej niepalonej). Używam ją prawie do wszystkiego- na słodko i na słono. Do koktajli, dodaje do granoli, robię z nich batony, faszeruje nimi pierogi, posypuje kanapki lub wzbogacam sałatki. Trafiła też kiedyś do gulaszu i stworzyła pyszny
czekoladowy krem. Sami widzicie ile zastosowań, a ile z tego korzyści przeczytacie poniżej
Kiełki to bomba witamin – wiadomo, jednak gryka nie ma sobie równych przede wszystkim:- to ziarno bezglutenowe,- jest jednym z najbardziej kompletnych źródeł
białka i zawiera niezbędne dla człowieka aminokwasy,- gryka oczyszcza i alkalizuje ciało (odkwasza),- posiada dużo rutyny – która wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie
krwi, redukują ryzyko występowania miażdżycy oraz utrzymują w niej niski poziom
cukru.,- zawiera lecytynę, która neutralizuje toksyny i oczyszcza układ limfatyczny,- bogata w żelazo jest wysoki w żelazo, więc jest dobrym budowniczym
krwi,- zapobiega także osteoporozie ze względu na wysoki poziom boru i wapnia,-
kiełki gryki są bogate w bio-flawonoidy i koenzym Q10,- zawiera wszystkie witaminy z grupy B, magnez, mangan, selen, a także wiele innych związków zdrowotnych.Po przepis zapraszam TUTAJ lub kliknij na zdjęcie.