ßßß
Dla przykładu podam, że jajko posiada zaledwie 0,1g nasyconych kwasów tłuszczowych, najwięcej znajdziemy ich w tłustych mięsach i ich przetworach, natomiast tłuszcze trans w utwardzonych margarynach, batonach i innych wyrobach cukierniczych. Warto też wspomnieć, że 75% cholesterolu, który posiadamy wytwarza nasz organizm samodzielnie. Cholesterol jest związkiem endogennym wytwarzanym wewnątrz organizmu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiada między innymi za syntezę witaminy D, hormonów, kwasów żółciowych, które uczestniczą w trawieniu tłuszczu a także jest składnikiem budulcowym błon komórkowych. Zatem jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachodzących w nim procesów. Ile cholesterolu ma jajko? Aż 0,3 % a do tego zawiera w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych. Jajko to przede wszystkim:dobrze przyswajalne źródło białka, które zostało uznane za wzorzec do wyliczania proporcji aminokwasów w produktach spożywczychźródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A,D,E,K oraz B2 i B12jajko bogate jest w fosfolipidy m.in lecytynę, tłuszcz potrzebny do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego oraz zawiera kwasy omega 3fosfolipidy zawarte w jajku odpowiadają za zmniejszanie odkładania się cholesterolu we krwijajko to również cholina, która jest potrzebna w naszym organizmie m.in do regeneracji wątrobyźródło witamin i składników odżywczych, jajka nie dostarczają jedynie witaminy C 😉
Także gdy przyjrzeć się bliżej jajka, którymi straszą nas całe życie i przestrzegają przed ich nadmiernym spożyciem, w zasadzie dają nam więcej dobrego niż złego. Cały czas prowadzone są badania nad wartością odżywczą jajka, ale już sam fakt dużej przewagi tłuszczy a dokładnie mówiąc fosfolipidów (ok 10-20%), których zadaniem jest zmniejszanie odkładania cholesterolu, do dostarczanego z jajka cholesterolu (ok. 0,3%) mówi sam za siebie. Poza tym jajko dostarcza nam wszystkich najważniejszych aminokwasów, które potrzebne są do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu. I oczywiście ważne dla nas kwasy omega 3, których dostarczamy zbyt mało w naszej diecie, a o których warto pamiętać, bo robią dużo dobrego w naszym organizmie.Zatem jeśli tolerujemy jajka nie ma przeciwwskazań aby ich unikać, czy jakoś szczególnie redukować ich ilość w diecie zwłaszcza podpierając się mitem cholesterolowej bomby. To co na kolację jajko na miękko czy w koszulce?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...